Ribizlit termesztenek Csernobilnál

2013 szeptember 22., vasárnap 15:04

Néhány gazdaság már elkezdte a csernobili zónában lévő, az atomerőmű balesete miatt 25 éve elhagyott termőföldek művelését. A régi mezőgazdasági területeket egyre sűrűbben növik be a fák, ami azt mutatja, hogy az egészségre veszélytelen mértékre csökkent a radioaktivitás szintje.

A nukleáris katasztrófa előtt lent termesztettek Csernobil környékén, most főleg búzát, kukoricát, napraforgót, rozst és zabot akarnak vetni, mert azok drágábban adhatók el. Egy gazdaságban pedig ribizlitermesztésbe fogtak. Az első termést csak két év múlva takaríthatják be, de a gazdák készek várni, a negyedszázada műveletlenül hagyott földeken ugyanis jó termésre számítanak.

Jártak nálunk olaszok, lengyelek, és csodálkoztak, mekkora földterületek hevernek itt parlagon. Lengyelországban például már gazdagnak számít az, aki 5 hektáron termeszt epret vagy ribizlit

– mesélte egy gazda.

csernobil

Polesszki körzetben 12 ezer hektár, a szomszédos Ivanovszkiban ennél is nagyobb a műveletlen földterület. A Kijev megyei vezetés keresi a befektetőket, akik hajlandók lennének megművelni ezeket a területeket.

Azt, hogy a termés sugárzási szintje ártalmatlan-e, külföldi laboratóriumi vizsgálatok mutatják majd ki. A Kijev megyei adminisztráció vezetőjének elmondása szerint a csernobili övezetből vett termésmintát küldtek Németországba. Az ottani vizsgálat kimutatta, hogy az minden normának megfelel, azaz fogyasztásra alkalmas. (A ribizliültetvényen egyébként óránként 6 mikroröntgen sugárzást mértek, ami körülbelül a fele az ukrán fővárosban, Kijevben mért radioaktivitási szintnek.)

Viktor Janukovics ukrán elnök a csernobili baleset idei évfordulóján az erőműbe látogatva azt mondta, fontos, hogy átfogó terv szülessen a katasztrófa sújtotta termőföldek rehabilitációjára. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt