Ribizlit termesztenek Csernobilnál

mezőgazdaság
2013 szeptember 22., 15:04

Néhány gazdaság már elkezdte a csernobili zónában lévő, az atomerőmű balesete miatt 25 éve elhagyott termőföldek művelését. A régi mezőgazdasági területeket egyre sűrűbben növik be a fák, ami azt mutatja, hogy az egészségre veszélytelen mértékre csökkent a radioaktivitás szintje.

A nukleáris katasztrófa előtt lent termesztettek Csernobil környékén, most főleg búzát, kukoricát, napraforgót, rozst és zabot akarnak vetni, mert azok drágábban adhatók el. Egy gazdaságban pedig ribizlitermesztésbe fogtak. Az első termést csak két év múlva takaríthatják be, de a gazdák készek várni, a negyedszázada műveletlenül hagyott földeken ugyanis jó termésre számítanak.

Jártak nálunk olaszok, lengyelek, és csodálkoztak, mekkora földterületek hevernek itt parlagon. Lengyelországban például már gazdagnak számít az, aki 5 hektáron termeszt epret vagy ribizlit

– mesélte egy gazda.

csernobil

Polesszki körzetben 12 ezer hektár, a szomszédos Ivanovszkiban ennél is nagyobb a műveletlen földterület. A Kijev megyei vezetés keresi a befektetőket, akik hajlandók lennének megművelni ezeket a területeket.

Azt, hogy a termés sugárzási szintje ártalmatlan-e, külföldi laboratóriumi vizsgálatok mutatják majd ki. A Kijev megyei adminisztráció vezetőjének elmondása szerint a csernobili övezetből vett termésmintát küldtek Németországba. Az ottani vizsgálat kimutatta, hogy az minden normának megfelel, azaz fogyasztásra alkalmas. (A ribizliültetvényen egyébként óránként 6 mikroröntgen sugárzást mértek, ami körülbelül a fele az ukrán fővárosban, Kijevben mért radioaktivitási szintnek.)

Viktor Janukovics ukrán elnök a csernobili baleset idei évfordulóján az erőműbe látogatva azt mondta, fontos, hogy átfogó terv szülessen a katasztrófa sújtotta termőföldek rehabilitációjára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.