18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ennyire közelről még nem láttunk terrortámadást

Terrorizmus
2013 szeptember 23., 21:00
comments 4
  • Szeptember 21-én a szomáliai al-Shabaab terrorista szervezet megtámadta a kenyai West gate bevásárló központot.
  • A bevásárló központ Nairobi elitnegyedében van.
  • Ezen a környéken lakik a legtöbb afrikaszakértő tudósító is, akik egyből a helyszínre siettek.
  • A plázában ragadt túszok is folyamatos kapcsolatban voltak a külvilággal. Volt, aki videókat is készített a benti eseményekről.
  • A terroristák a Twitteren keresztül üzennek magukról.

Eddig terrortámadás nem volt még ilyen részletesen dokumentálva. Ebben közrejátszott az is, hogy a világsajtónak dolgozó afrikai tudósítók nagy része Kenyában él, mivel ez a régió gazdaságilag legerősebb országa. Westlands pedig, ahol a Westgate pláza található, Nairobi egy olyan negye3de, ahol külföldiek és jómódú kenyaiak laknak. Több haditudósító úgy számolt be a túszejtésről, mintha a szomszédságukban tört volna ki egy háború.

photo_camera Menekülő civilek a Westgate plázában Nairobiban (Reuters)

Tyler Hicks a New York Times fotósa, aki Kenyában él, egy szomszédos plázában vásárolt, amikor a támadás megkezdődött. Amint lövéseket hallott, egyből odarohant a West Gate bevásárló központhoz. Bár nem volt nála a profi kamerája, a szintén fotóriporter felesége Nichole Sobecki is a helyszínre érkezett utána, fényképezőgépekkel és golyóálló mellénnyel.

Hicks bejutott a plázába, ahol fél óra bolyongás után találkozott egy rendőrosztaggal, akik megengedték neki, hogy kövesse őket, miközben átfésülték a bevásárlóközpont boltjait. Nagyjából két órán keresztül kísérte a rendőröket, akiknek két céljuk volt: megtalálni a fegyvereseket és kimenekíteni a bent ragadt civileket. Hicks nem találkozott fegyveresekkel.

photo_camera REUTERS/Goran Tomasevic

Rajta kívül csak kevés fotósnak sikerült bejutnia a plázába. Ezek között volt a Reutersnek dolgozó Goran Tomasevic veterán haditudósító is, aki több mint húsz éve fényképez háborúkban. Ő csak véletlenül volt épp Kenyában, ahol egy héttel korábban a helyi nemzeti parkban fotózott állatokat. Két ilyen neves haditudósítóval nem csoda, hogy ennyire erős anyagok készültek.

Twitter bejegyzések szerint a támadás másnapján a hatóságok megtiltották, hogy a riporterek a pláza közelébe menjenek, vagy bármit fényképezzenek bent. A legtöbb fotó is a kiszabadult vásárlókról, vagy a pláza környéki akciókról készültek.
A hatóságok a bámészkodókkal sem voltak kibékülve. A pláza köré gyűlt tömeget könnygázzal kezdték oszlatni.

photo_camera Rendőr a Westgate plázában Nairobiban (Reuters)

A hírzárlat ellenére kamerás felvételek is készültek a pláza belsejében. Ezek egy részét a támadás alatt a bevásárlóközpontban tartózkodó vendégek készítették. A bentragadtak jelentős része végig kapcsolatban állt a külvilággal, informálták az intézkedő hatóságokat.

Jason Straziuso az Associated Press afrikai tudósítója is a bevásárlóközpont közelében él. Ő arról írt, hogyan küszködött végig, hogy szakmailag járjon el a tudósítással, miközben a barátjáért aggódott, akivel folyamatos kapcsolatban állt.

photo_camera Egy anya gyermekivel egy fodrászüzletben rejtőzött el (Reuters)

Straziuso egy ABC News interjúban elmondta, nem véletlen, hogy itt támadtak a terroristák. Szerinte ők is jól tudták, hogy ebbe a plázába többségében európai és amerikai emberek járnak, akik ha bajba kerülnek, az egész világ figyelme Kenyára inrányul majd. A szomáliai terrorszervezet pedig pont Kenyát akarja megszégyeníteni, amiben nincs is nehéz dolguk, ugyanis Straziuso beszámolója szerint a helyi hatóságok annyira nincsenek felkészülve ilyen támadásokra, hogy a hatóságok autókkal sem rendelkeznek, és a helyszínre is gyalogosan érkeztek.

photo_camera REUTERS/Goran Tomasevic

Az al-Shabaab is aktívan használja a kommunikációs csatornákat. Folyamatosan jelen vannak Twitteren, hiába törlik hozzáférésüket a Twitter üzemeltetői, ők perceken belül egy új felhasználó néven keresztül üzennek a világnak.

(A cikket Vargyai Viktor, a 444 gyakornoka írta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.