A közmunkaprogram nélkül nőtt a munkanélküliség

gazdaság
2013 szeptember 27., 14:30

A KSH ma közölte az örömteli hírt, hogy végre tíz százalék alá esett a magyar munkanélküliség. 2013 júniusa és augusztusa között 16 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma a 2012 nyarához képest. Ezzel 9,9 százalékra esett a munkanélküliség.

Az adatokat a KSH negyedéves átlagban közli. Eszerint júniustól augusztusig csak 439 500 ember volt munkanélküli Magyarországon, miközben egy évvel azelőtt még 455 700.

Megnéztük a közmunkások számát is ugyenezekben az időkben. A Belügyminisztériumtól kapott havi adatokból átlagot számoltunk, amiből az jött ki, hogy 2013 júniusa és augusztusa között átlagosan 166 831 ember dolgozott a közmunkaprogramban. 2012 ugyanezen három hónapjának az átlaga viszont csak 90 707.

Vagyis 76 124 fővel nőtt a közmunkaprogramban dolgozók száma egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy ha nem számítjuk a közmunkaprogramot, ma 59 924 fővel kevesebb embernek van valódi munkája Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.