Egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez az amerikai kormány

külföld
2013 szeptember 29., 08:20

Ismét közeleg a rettegett shutdown, azaz a szövetségi kormány költségvetésének befagyasztása, mert a republikánus többségű képviselőház a demokrata szenátus javaslatát felülírva ismét egy olyan átmeneti költségvetést fogadott el, ami megvonná a finanszírozást Obama egészségügyi reformprogramjától.

A szenátus demokrata frakciója és a Fehér Ház is jelezte, nem fogják elfogadni ezt a javaslatot. Az Egyesült Államokban október 1-jén indul a 2014-es pénzügyi év, de még nincs elfogadott szövetségi költségvetés erre az időszakra. Ha keddig nincs megegyezés, akkor az amerikai kormány fizetésképtelenné válik. Azaz a legtöbb állami intézmény be fog zárni, és csak az alapvető működéshez szükséges intézmények működnek majd.

A képviselőházban már készülnek erre az eshetőségre, vasárnap elfogadtak egy törvényt, amely október 1-je után is biztosítaná a katonák fizetésének folyósítását. Az egész vita Obama elnök legfontosabb ügyének egy elemén tört ki. A betegvédelmi és megfizethető betegellátási törvénynek (PPACA) nevezett egészségügyi csomag legkevesebb 30 millió eddig nem biztosított amerikaira terjesztené ki az államilag finanszírozott egészségügyi ellátást.

A tervet 2010 óta szapulják a republikánus képviselők, akik a szocializmust megérkezését látják ki a lépésből. A törvény 2014-től lenne érvényes, a republikánusok tavaly a legfelső bíróságon is megtámadták a bevezetését, de a beadványukat elutasították.

További problémát jelent, hogy az amerikai adósságállomány a pénzügyminisztérium szerint el fogja érni a 16,7 ezer milliárd dolláros plafont, aminek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja fedezni kiadásait.

Ben Bernanke, a FED elnöke szerint nagyon súlyos következményei lehetnek a szövetségi kormányzat fizetésképtelenné válásának, illetve annak, ha nem sikerül megegyezni az adósságplafon emeléséről.

A mostani helyzet kísértetiesen hasonlít a 2011-es helyzetre, amikor az ellenérdekelt feleknek az adósságplafon megemelésével kapcsolatos szembenállása kis híján technikai csődbe juttatta az Egyesült Államokat, ami megrendítette az amerikai gazdaságba vetett nemzetközi bizalmat.

Legutóbb 1995. december 16. és 1996. január 6. között állt le az amerikai szövetségi kormány, szintén egy költségvetési vita miatt. Akkor a republikánusok rosszul jöttek ki a dologból, mivel népszerűségük megszenvedte a lépést, Bill Clinton demokrata elnököt pedig nem sokkal később elsöprő többséggel választották újra. Elemzők szerint a fő kérdés most is az, hogy a republikánusok hajlandóak-e bevállalni a potenciálisan megosztó lépést ideológiai okokra hivatkozva. (MTI/AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.