Vezető brit rendőrfőnök is véget vetne a drog ellen vívott háborúnak

Egészségügy
2013 szeptember 29., 05:18

Nagy-Britannia egyik vezető rendőrkapitánya, Mike Barton publicisztikában érvelt amellett, hogy a legkeményebb kábítószerek közé sorolt anyagokkal a brit egészségügyi hatóságoknak kéne ellátni a függőségben szenvedőket.

Szerinte ezzel le tudnák törni a bűnözők monopóliumát, és jelentős bevételi forrástól is elvágnák őket.

Barton párhuzamként a jelenlegi helyzet leírásakor az amerikai alkoholtilalmat hozta, amikor a szigorú és betarthatatlan szabályozás megteremtette a lehetőséget Al Capone és a többi maffiafőnök felemelkedésére. Szerinte a kereskedelem kriminalizálása több milliárd font bevételt hozott már a bűnszervezeteknek.

Ugyanis a legtöbb bandának ez a fő bevételi forrása, ezért nagyon komoly érvágást jelentene számukra a lépés. Barton ugyanakkor nem legalizálná a keménydrogokat, szigorúan ellenőrzött egészségügyi környezetben lehetne csak hozzájuk jutni.

Mindenféle függőség, legyen szó akár kábítószerről, alkoholról, szerencsejátékról, rossz dolog. De a teljes tiltás csak bevételt jelent a bűnözőknek

- érvelt. Ráadásul Barton szerint az egészségügyi kockázatok is jelentősen csökkenthetőek lennének, ha például a tűt használók nem szorulnának ki az utcára.

A rendőr szerint a dekriminalizáció és egy alternatív, ellenőrzött és legális ellátás hosszabb távon azt is eredményezhetné, hogy a bűnöző csoportok elveszítenék a népszerűségüket a fiatalok körében. Barton régóta foglalkozik a szervezett bűnözéssel, és úgy látja, a drogpénzekből felhalmozott vagyon miatt annyira csábítóak a bandák a fiatal srácoknak. Ennek is szeretne véget vetni.

Barton az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb rendőrfőnökének számít, durham-i körzetében 14 százalékkal tudta csökkenteni a bűncselekmények számát, és Pörölycsapás hadművelet névre keresztelt akciósorozatával már több fontos csapást tudott mérni a szervezett bűnözésre. De valószínűleg a legkomolyabb ütést tényleg az jelentené, ha kihúzná alóluk a piacot.

Barton felismerése passzol abba a nyugati trendbe, hogy egyre több helyen ismerik el, a drog ellen vívott háború megnyerhetetlen, nagyon drága és társadalmi haszna sem nagyon van. Ezért tevődik át egyre inkább a hangsúly sok helyen a büntetés helyett a megelőzésre.

A keményebb kábítószerek fogyasztásának állami ellenőrzése nemrég Magyarországon is téma lett, amikor egy fideszes önkormányzati képviselő érvelt az ellenőrözött belövőszobák mellett. A sok nyugati városban már működő szoba előnye, hogy steril, biztonságos körülmények között lőhetik be magukat a függő emberek, ráadásul állandó orvosi felügyelet is van a helyszínen.

Bár a lépés jelenleg nem úgy fest, hogy beleférne a kormány drogstratégiájába, az ártalomcsökkentő intézkedések olcsóbbnak és biztonságosabbnak számítanak, ezért előbb-utóbb minden társadalomban teret nyernek maguknak.

(via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.