A rendőrség szerint nem uszítás a kiirtásra uszítás

bűnügy
2013 október 01., 13:49
  • Nem nyomoz tovább a rendőrség a tavaly Devecseren kődobálással végződött cigányellenes demonstráció ügyében.
  • A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerint bűncselekmény és cigányok elleni izgatás nem történt.
  • Mindezt egy botrányos indoklással támasztanák alá.

2012. augusztus 5-én a Jobbik szervezett vonulásos demonstrációt Devecserre, nyíltan a "cigánybűnözők" ellen.

A beszédek után a tüntetés résztvevői a város cigányok lakta részéhez vonultak, és palackokkal, betondarabokkal, kövekkel kezdték el dobálni a házakat. Egy PM-s aktivista és egy jobbikos képviselő is megsérült. Bár a Jobbik szerette volna az ott lakókra tolni a kődobálást, végül tévéfelvétel bizonyította, hogy egy jobbikos dobta fejbe a párt képviselőjét is.

A Helsinki Bizottság közösség elleni izgatás miatt tett feljelentést a tüntetésen uszító beszédeket tartó politikusok ellen. A Helsinki közleményében részletesen idézi, mi is hangzott le a tüntetésen:

  • Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye vezetője például arról beszélt, hogy ahol a cigányság megtalálható, ott a pusztítás, rombolás jelenik meg. Kifejtette: a cigányok a magyarokat ki akarják irtani, és ha harcolni akarnak, akkor fel kell velük venni a harcot, nincs más lehetőség.
  • László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnöke azt mondta, ki kell söpörni az összes szemetet az országból, lázadni kell, és el kell zavarni a bűnözőket, akik élősködnek, szerveződni kell minden településen.
  • Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője faji háború jeleiről és etnikai alapú konfliktusról beszélt. Egyebek mellett azt mondta: a cigány fajta úgy van kódolva, hogy benne van a bűnözés. Kifejtette: a genetikailag kódolt hulladékokat ki kell irtani a közéletből, majd kijelentette, hogy „eltapossuk azt a jelenséget, amit ki kell irtani az életterünkből”.

A demonstráció idején hatályos Btk. szerint ezek a mondatok kimerítették az etnikai, faji csoport ellen gyűlöletre uszítás bűntettét, a rendőrség azonban máshogy látja. Szeptember 24-én kelt határozatuk szerint

aki uszít, az nem az értelemhez szól, hanem a primér ösztönöket célozza meg, […] számolva azzal, hogy a felszított ellenséges indulatok kitörhetnek, és fékezhetetlenné válhatnak

 ...ilyen jellegű nem átgondolt, indulatból, ösztönből fakadó, ellenséges, ártó megnyilvánulás kiváltására alkalmas kijelentést nem tartalmaztak.  A beszédekben elhangzottak egy része sértő lehet a cigányságra nézve, amely erkölcsileg ugyan kifogásolható, de a büntetőjog eszközeivel nem szankcionálható.

A Helsinki közleménye szerint ők sem tudják igazán értelmezni a rendőrség indoklását:

Azt akarják mondani, hogy a romák házainak megdobálása nem indulatból fakadó, ellenséges, ártó megnyilvánulás?

Vagy azt, hogy a romákat élősködőnek, genetikailag kódolt hulladéknak nevező, a velük szembeni harcra buzdító beszédek nem alkalmasak rá, hogy az agresszív fellépéstől a rendőrség szerint sem visszariadó közönséget ilyen ellenséges, ártó megnyilvánulásokra indítsák?

- kérdezik közleményükben. A jogvédő szervezet panaszt fog benyújtani a határozattal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.