https://444.hu/assets/baja3.jpg

SMS-ező szavazatszámláló, lakcímkártya nélkül szavazók, analfabétától elvett szavazólap - voltak még furcsaságok Baján

POLITIKA
2013 október 03., 15:43
comments 43
  • A szervezett utaztatáson túl is voltak furcsaságok abban a bajai szavazókörben, aminek az eredményét csalás miatt megsemmisítette a bíróság.
  • Például egy fiatalember kivette egy nő kezéből a szavazólapot, és helyette szavazott.
  • Legalább öten lakcímkártya nélkül is szavazhattak.
  • A szavazatszámláló bizottság egyik tagja telefonálgatott és sms-ezett.
  • Ez a bizottság elnökét nem zavarta. 

Öt napja mondta ki a Kecskeméti Törvényszék, hogy Baján elcsalták a választást. Két napja azt is tudjuk, hogy nem csupán kampánycsendsértés történt - az ártatlannak tűnő elnevezés amúgy a szavazók törvénytelen befolyásolását takarja, amit a bajai esetben olyan súlyúnak ítélt a törvényszék, hogy a Bokodi úti 32-es számú szavazókörben megsemmisítette a választás eredményét -, hanem megsértették a választás tisztaságának legfontosabb garanciáját, a szavazásban való önkéntes részvétel elvét is.

Ma megszereztük a Kecskeméti Törvényszék szombati meghallgatásának jegyzőkönyvét is. Az eredmény megsemmisítéséért fellebbezők egyik - adatai zárt kezelését kérő, anonimitását őrizni kívánó - tanúja a szavazatszámláló bizottság MSZP-DK-s delegáltja volt a 32. számú, Bokodi úti szavazókörben. Az ő vallomásából további furcsaságok is kiderülnek a bajai szavazásról.

(A továbbiakban, ha máshogy nem jelzem, idézőjelek között a jegyzőkönyvből vett szó szerinti, annak helyesírását híven tükröző idézetek lesznek. A törvényi paragrafusok a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényből vannak.)

"Kb. 3/4 7-kor kimentem a konyhába cappucinot inni, ekkor utánam jött a bizottság egyik tagja, egy fiatal hölgy. Elmesélte, hogy az ő férje a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, és a család már volt szavazni."

A fiatal hölgy Katona Mónika, Horváth Szilveszter, a bajai cigány kisebbségi önkormányzat elnökének neje volt. A tanú ekkor a bizottság egy másik tagjával közösen úgy döntött, hogy akkor inkább ő kezeli Katona helyett a választói névjegyzéket. Katona "azt óránként elvette, lapozgatta, majd egy-egy oldalra visszament és memorizált", vallotta a tanú, aki abból következtetett erre, hogy Katona "sokáig elidőzött egy-egy oldalnál".

Ezt mondja a törvény:

62. § (5) A szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazás időtartama alatt - a hivatalos választási iratok és a (4) bekezdés szerinti toll kivételével - nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben.

Ez ezt jelenti:

A szavazatszámláló bizottság tagja nem mobilozhat, sms-ezhet, emailezhet, fényképezhet, videózhat, diktafonozhat a szavazóhelyiségben. Kap egy tollat és kész.

Ez történt:

A tanú szerint Katona, ha éppen senki sem jött szavazni, kijárt az udvarra dohányozni. "Kíváncsi voltam, felálltam az asztaltól, megnéztem és láttam, hogy telefonált, és sms-ezett" - vallotta a tanú, aki ebből, és abból, hogy Katona szerinte memorizálta a névjegyzéket, arra következtetett, hogy a telefonálgatással a mozgósításban, utaztatásban segített. Azt üzente meg, hogy ki nem volt még szavazni. A tanúnak az is feltűnt, hogy a szavazókörbe érkező szavazók "szoros kapcsolatot ápoltak" Katonával, "lejelentkeztek, hogy megjelentünk". Volt olyan is, aki elnézést kért, amiért nem tudott elmenni a megbeszélésre. "Sajnálom, hogy nem tudtam szavazókat hozni" - idézett tőle a tanú.

Ezt mondja a törvény:

66. § (2) A szavazatszámláló bizottság - a személyazonosság és a lakcím megállapítására alkalmas igazolvány alapján - megállapítja a szavazni kívánó személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben.
(...)
(4) A szavazatszámláló bizottság visszautasítja azt a választópolgárt, aki
a) nem tudja személyazonosságát és lakcímét megfelelően igazolni,

Ez ezt jelenti:

Lakcím igazolása nélkül nem lehet szavazni, punktum.

Ez történt:

A tanú szerint "ezen a napon legalább öt alkalommal szóvá tettem azt is, hogy olyan állampolgár próbált szavazni, akinél nem volt lakcímkártya". Állítása szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke, Szommer Gábor azt mondta, hogy "aki benne van a névjegyzékben és személyi azonosító van nála, szavazhat, nincs akadálya a szavazásnak. Ezekről a jelzéseimről sem készült feljegyzés". A tanú Szommert is látta telefonálni az udvaron, "de azzal nem foglalkoztam, mert ő nem vette elő a névjegyzéket".

Szommer amúgy a bajai önkormányzat egyik cégénél, a Bajai Kommunális és Szolgálgató Nonprofit Kft.-nél dolgozik, és a Facebookon ezt a videót posztolta szeptember 20-án, a bajai időközi választás napján:

 

A választási eljárási törvény amúgy egyáltalán nem tiltja, hogy egy szavazatszámláló bizottsági tag szurkoljon valamelyik pártnak. Sőt, a bizottsági tagokat eleve a pártok delegálják.

Ezt mondja a törvény:

68. § (2) A szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a szavazó tartózkodhat a szavazófülkében. Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetőleg akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét igénybe veheti.

Ez ezt jelenti:

Ha valaki nem tudja elolvasni vagy kitölteni a szavazólapot, ahelyett más, választásra jogosult is szavazhat.

Ez történt:

Egy "kopasz fiatalember" aki délelőtt már "3-4 embert hozott magával, mindannyian szavaztak", délután egy idősebb és egy fiatalabb hölggyel is visszatért. "Az idős hölgy csak az igazolvány visszaadását követően tudta lemásolni a nevét. Analfabéta volt, de nem kért tőlünk segítséget. A kopasz fiatalember bement és szavazott helyette."

De nemcsak az analfabéta helyett szavazott. "Amikor az idős hölgy leszavazott, a fiatalember a fülkében maradt kezében a tollal, és a fiatal hölgytől úgy vette el bal kezével a szavazólapot, hogy a hölgy be se ment a fülkébe." Szommer bizottsági elnök szerint a lány is analfabéta volt, de a tanú szerint nem. "A nevét segítség nélkül is le tudta írni."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.