Tajvan: 2020-ban a kutya sem véd meg minket Kínától

2013 október 9., szerda 16:27
Tajvani hadgyakorlat, a képen egy Kidd osztályú cirkáló. (Fotó: REUTERS/Pichi Chuang)

Kedden jelent meg a tajvani védelmi minisztérium éves jelentése, ami egy lehetséges kínai fenyegetésre figyelmeztet. Eszerint ha 2020 után Kína úgy dönt, hogy megtámadja Tajvant, egy esetleges amerikai ellentámadás sem tudná megvédeni a szigetet.

Kína nagy bevásárlást tartott az oroszoknál. Vettek egy pár nukleáris tengeralattjárót, taktikai bombázót, lopakodó vadászgépeket és rakétákat. Ezen felül éppen egy saját lopakodón és anyahajón is dolgoznak, de ezek legyártása még évekig eltart.

Az elmúlt években Kínában évente több mint 10 százalékkal emelték meg a katonaságra szánt költségvetési pénzeket. Ha így folytatják, képesek lesznek nagyobb erőfeszítés nélkül elfoglalni Tajvant 2020-ban, áll a jelentésben.

Kína hadserege most 2,25 millió fős, és karnyújtásnyira fekszik Tajvantól, ahol jövőre tovább csökkentik a hadsereg létszámát: 240 ezres helyett csupán 215 ezer fős lesz az aktív állomány.

Tajvan 1949 óta nem tartozik kínai fennhatóság alá. Jelenleg Kínai Köztársaság a hivatalos neve. Bár Kína nem ismeri el függetlenségét, a világ többi része igen.

Amerika 1996-ban két repülőgéphordozót küldött, hogy megvédhesse Tajvant az esetleges támadástól. Ekkor voltak az első nyílt választások az országban, és Kína ezek megzavarására rakétateszteket hajtott végre. Az amerikaiak válaszul olyan méretű flottát küldtek oda, mint a vietnami háború óta még soha.

Jelenleg Kína-barát elnök vezeti a Kínai Köztársaságot, és 2008 óta javul a viszony a kommunista Kínával. Az elnök mandátuma még két évre szól. (Yahoo)

A cikket Tremmel Márk írta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt