Saját maguknak hívtak le fiktív pályázati pénzeket az uniós földalapból

bűnügy
2013 október 14., 08:53

A NAV nyomozói október 11-én őrizetbe vették az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik vezetőjét és három bűntársát. Az MVH kezelte az uniós földalappályázatokat. A vád szerint több százmillió forintot sikkasztottak fiktív területalapú pályázatokkal. Kérvényezték az előzetes letartóztatást.

A Népszabadság tök jól leírja, hogyan sikkasztottak: Idén 187 ezer gazdálkodó igényelt területalapú támogatást, ami a termőföldet ténylegesen használókat illeti meg. A földhasználatot papíralapon regisztrálják. A 2013-ra járó támogatás hektáronként 69 ezer forint, de ezt nem automatikusan fizetik ki, hanem az érintetteknek elektronikus úton a MVH-nál kell igényelniük az összeget. Csakhogy az önbevallásra épülő rendszert a méretei miatt szinte lehetetlen ellenőrizni.

A regisztrált földhasználóknak alig öt százalékát ellenőrzik szúrópróbaszerűen. Őket az MVH központjában a számítógépes rendszer választja ki. Az uniós támogatást igénylők közül csak azokat vizsgálják, akik a megadott határidőben adták be kérelmüket. Pedig késve is lehet igénylést benyújtani, csak akkor napi egy százalékkal csökken a támogatási összeg. A csalás gyanújába keveredett cégek és magánszemélyek kivétel nélkül a határidő után nyújtották be kérelmüket.

"A trükk lényege, hogy olyan gazdálkodók is regisztráltatták magukat földhasználóként, majd nyújtottak be támogatási kérelmet, akik valójában egyetlen hektárt sem művelnek. Az általam kiszúrt 46 cég közül 42 idén regisztrált először, jó részük egyébként is frissen alakult vállalkozás, de rábukkantam egy olyan magánszemélyre is, aki megbízottként további 30 személy nevében igényelt földalapú támogatást. Saját szakállamra leellenőriztem valamennyit: az általuk megjelölt területen egyikük sem földhasználó, a környéken nem is ismerik őket" – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa a Népszabadságnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.