Best of összeesküvés-elméletek: fülzsírja alapján magyar a Nobel-békedíjra jelölt lány!

külföld
2013 október 15., 09:36
photo_camera A pakisztáni Dawn bizonyítéka

Az idei Nobel-békedíjra is felterjesztett 15 éves Malala Juszufzai élesen megosztja pakisztáni hazáját: sokaknak a lányok jogaiért való küzdelem szimbóluma, vannak, akik egészen más véleményen vannak.

theatlanticwire.com összeszedte a Malalát övező legmeredekebb összeesküvés-elméleteket.

Egyesek szerint a meglőtt lány nem más, mint egy szemfényvesztő primadonna, aki az egész fejbelövetését csupán megrendezte, hogy szomorú története segítségével könnyebben jusson nyugati vízumhoz. Legalábbis egy, a New York Times-nak nyilatkozó pakisztáni diák meg van győződve róla,

"különben hogyan élhetett volna túl egy fejlövést?".

Az interneten emiatt sok helyen csupán "Malala Dramazai" néven utalnak rá.

Létezik persze CIA-s elmélet is, amely szerint Malala fejlövése az amerikai titkosszolgálat műve, amellyel Pakisztánt akarják rossz színben feltüntetni.

A fenti mezőnyre azonban magasan ráver a pakisztáni Dawn News c. napilap szatírája.

Megszokhattuk, hogy előbb-utóbb minden híres emberről kiderül, hogy szegről-végről magyar, ezen azonban valószínűleg még a Frei dosszién edződött olvasó is meg fog lepődni: a cikk szerint

a Malala fülzsírjából nyert DNS-minta segítségével az orvos kimutatja a pakisztáni lány magyar származását!

Az áldokumentumok részletesen felgöngyölítik Malala gyökereit: a lány 1997-ben látta meg a napvilágot keresztény misszionáriusok gyermekeként, méghozzá nem máshol, mint Magyarországon, és a keresztségben eredetileg a Jane nevet kapta. Később aztán az anti-pakisztáni erők telepítették át új hazájába, hogy viszályt szítson.

A cikk közöl képeket az orvos által "használt", barna anyaggal vastagon beborított fülpiszkákról is, alatta egy ál-mikroszkópos felvétellel, amelyből kiderül, hogy a magyar DNS bizony zöld uborkás pizzára hasonlít. A tálib ügynök, aki meglőtte, pedig valójában nem más, mint egy olasz férfi, aki ugyanúgy néz ki, mint Robert de Niro a Taxisofőr c. filmben.

A cikk láthatóan szatíra, sokan azonban komolyan vették, annak ellenére, hogy

egy félmeztelen, Pókember-maszkot viselő szereplő is feltűnik benne amerikai ügynökként.

A parodisztikus elméletet alátámasztásaként illusztrációk között szerepel egy vörös hajú, farmernadrágos nő fényképe is, az alábbi felirattal: "Malala bungee jumping közben, órákkal az állítólagos fejlövése után".

Sajnos azonban a készítők kiábrándítják azokat, akik a fentiek után még abban reménykedtek, hogy idén Nádas Péter mellett akadt még egy Nobel-díj esélyes magyar is, az írás végén ugyanis a szerzők vastaggal szedve nyilatkoznak arról, hogy a szatíra bizony csupán fickió.

A cikket Fejér Etelka írta, aki gyakornok nálunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.