Betiltották a román tévékben a verespataki beruházásról szóló reklámokat

külföld
2013 október 15., 15:41

A román országos audiovizuális tanács (CNA) a verespataki aranybánya-beruházást népszerűsítő televíziós reklámokat azért tiltotta be, mert kiegyensúlyozatlannak és megtévesztőnek tartja azokat, mondta Turos Lóránd, a hatóság tagja.

Az audiovizuális tanácsnak az ülésen jelenlévő nyolc tagja egyhangúlag határozott a 11 reklám betiltásáról, amelyeket azután vizsgált meg, hogy mintegy kétezer feljelentés érkezett ez ügyben a hatósághoz.

Turos szerint a verespataki aranybánya ügye már politikai kérdéssé vált, hiszen erről a parlamentnek kell döntést hoznia. Ezért ennek a befolyásolására irányuló reklámok politikai kampánynak minősülnek, amit választási kampányon kívül tilos folytatni.

A CNA tagja szerint nem világos, hogy a népszerűsítő anyagok valójában mit is reklámoznak. Egy részük a verespataki nehéz szociális helyzetet mutatja be, fő üzenetük az, hogy a beruházás révén munkahelyek létesülnek, ugyanakkor ezek a reklámok nem tekinthetők álláshirdetésnek.

A verespataki aranybánya-beruházás kérdése jelenleg a román parlament napirendjén szerepel, miután a bukaresti kormány augusztus végén olyan törvénytervezetet terjesztett a törvényhozó testület elé, ami elősegíti a ciántechnológiás bányaberuházást. Ezzel egy időben a beruházó (a Rosia Montana Gold Corporation - RMGC) intenzív reklámkampányt indított a román audiovizuális médiában.

A reklámokon sokan felháborodtak, például azon, ahogy a tévék a verespataki beruházás ellen szervezett utcai tüntetéseket bemutatták. azzal is gond volt, hogy az RMGC hatalmas összegeket pumpált a médiába. A közszolgálati televízióban állítólag 9 napig semmilyen információ nem jelent meg az utcai tüntetésekről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.