Fenekén ütötte meg fiát egy francia apa, ötszáz eurós bírságot kapott érte

2013 október 15., kedd 14:59

A délnyugat-franciaországi Limoges büntetőbírósága a férfit

15 év alatti kiskorún felmenője vagy tekintéllyel rendelkező személy által elkövetett erőszak

büntette miatt ítélte el. Estelle Lamotte-Genet bírónő elsősorban azt kifogásolta, hogy a 9 éves gyermek a csupasz fenekére kapta az ütést. Emiatt ugyanis a megaláztatást is el kellett viselnie a fiúnak.

Az apa azzal indokolta tettét, hogy a 9 éves kisfia, Daniel, napok óta nem volt hajlandó hozzászólni és még csak nem is köszönt neki.

A bíróság az 500 eurós bírság mellett, amely büntetést egyébként felfüggesztett, 150 eurós (44 ezer forintos) kártérítést is megítélt a gyermek anyjának, aki elváltan él férjétől. Az apát egyébként a volt felesége jelentette fel a közös gyermekük megütése miatt.

A gyermekek elleni testi fenyítés betiltására 2010-ben az egyik jobbközép képviselő készített törvényjavaslatot, de az soha nem került a parlament elé, így Franciaországban semmilyen törvény nem tiltja a gyermekek _elfenekelését_.  Ez ellen a gyermekek jogait védő egyesületek rendszeresen felszólaltak. 22 európai uniós országban, köztük Magyarországon is, rendelkeznek a törvények a gyermekek elleni családon belüli erőszakról.

Az Alapítvány a Gyermekekért elnevezésű szervezet 2011 óta rendszeresen kampányt szervez a gyermekek elleni, nevelési célzatú erőszak betiltására. Adataik szerint a szülők több mint fele azzal a meggyőződéssel kezdi el ütni a gyermekét 2 éves kora előtt, hogy az hasznos és előnyös a nevelésben. Gilles Lazimi  orvos, a 2013-as kampány szervezője szerint az a cél, hogy a szülők megértsék: bármilyen erőszakos gesztus következményekkel jár a gyermek fizikai és pszichológiai fejlődésére. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt