Ha ez színjátszás, akkor is bűncselekmény

Tbg
politika
2013 október 18., 12:52

Számos kínzó kérdést vetett fel a Hvg által publikált videó az állítólagos bajai szavazatvásárlásról, például:

  • Miért nem veszi észre a megvesztegető a feltehetően nem rejtett kamerával, hanem valami jobban látható eszközzel készített felvétel készítőjét?
  • Egyáltalán, miért vesznek fel egy ilyen jelenetet?
  • Megbízható-e a forrás, amelyik a videót eljuttatta a Hvg-hez?

Válaszol Gavra Gábor, a Hvg.hu főszerkesztője.

A Hvg természetesen védi a forrását, de a főszerkesztő állítja, utánanéztek a videón szereplő öt férfinak, tudják, kikről van szó.

Gavra szerint fontos szempont, hogy az, amit G. R. a videón elkövet és bevall, bűncselekménynek számít. Ha ez színjáték, akkor is, vagyis meglehetősen kockázatos vállalkozás lenne, ha a videó megrendezett lenne.

Az is a videó valódisága mellett szól Gavra szerint, hogy tulajdonképpen Zsigó sem állítja, hogy ilyen szavazatvásárlás nem történt.

Zsigó a Hvg.hu-hoz eljuttatott reagálásában azt írja, hogy a Fidesz már a hétvégén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, amiért valakik a Fidesz nevében járták a 32-es körzetet, és szavaztokat vásároltak, tüzifát ígértek. Vagyis a párt is elismeri, hogy ilyen jelenet megtörténhetett, csak éppen semmi közük hozzá.

vagyis most már igazolva látjuk, hogy valakik a Fidesz nevével rendszerűen visszaéltek.

- szól Zsigó közleménye.

Ettől függetlenül Zsigó Róbert pénteki válaszában arról ír, megrendezett jelenetnek és tudatos lejáratásnak tartja a videót.

Biztosítéknak kellett a felvétel?

Arra a felvetésünkre, hogy a legfurcsább a videón az, hogy tudomást sem vesznek a kamerázó férfiről, aki feltehetően nem egy jól eldugható rejtett kamerával, hanem egy mobillal vagy egy kis kézikamerával rögzíti a beszélgetést, Gavra azt válaszolta, hogy a jelenet szereplői közül többnek természetesen tudnia kellett arról, hogy felvétel készül a beszélgetésről.

Ennek az lehet a magyarázata, teszi hozzá a 444 összeesküvés-elméleti szakosztálya, és ez a videón is felmerül, hogy az első választásnál beígért pénzt nem kapták meg, ezért a megismételt válaszás előtt őket felkereső G. R.-t azzal akarják csőbe húzni, adott esetben később zsarolni, hogy videón rögzítik a megvesztegetést.

Gavra hozzátette még, a látottakból természetesen nem derül ki, hogy a Fidesz vagy bármely párt utasítására történt volna a szavazatvásárlás.

A nyilvánosság elé egyelőre nem akarnak állni a videó készítői, annak ellenére, hogy "helyben már lebuktak", tehát vesztenivalójuk elméletileg nem lenne. Gavra reméli, hogy végül mégis nyilatkozni fognak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.