Szaúd-Arábia az első ország, amelyik visszautasította az ENSZ BT nem állandó tagságát

külföld
2013 október 18., 20:37

Az ENSZ csütörtökön választotta be Biztonsági Tanács nem állandó tajgai közé Szaúd-Arábiát Chilével, Csáddal, Litvániával és Nigériával együtt.

A rijádi külügyminisztérium az elutasítást azzal indokolta, hogy a BT kettős mércét alkalmaz, és emiatt nem képes véget vetni a háborúknak és megoldani a konfliktusokat a világban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken közölte, hogy Szaúd-Arábia még nem értesítette hivatalosan a világszervezetet a döntésről. A sajtónak nyilatkozva mindössze annyit mondott még, a tagállamoknak kell dönteniük arról, hogy Szaúd-Arábia helyét esetleg egy más ország töltse be a BT-ben.

"Úgy gondoljuk, hogy Szaúd-Arábia nagyon pozitívan járult volna hozzá a Biztonsági Tanács működéséhez, de megértjük csalódottságát" - mondta a francia nagykövet, utalva arra, hogy Rijád élesen bírálta a testületet a szíriai konfliktus ügyében tanúsított tehetetlensége miatt.

Oroszország példátlannak nevezte és bírálta a szaúdi döntést, s rendkívül különösnek minősítette a Szíriával kapcsolatos érveket.
Az ENSZ alapító tagjai közé tartozó Szaúd-Arábia az utóbbi három évben keményen dolgozott, hogy megszerezze a BT-tagságot. Egy névtelenül nyilatkozó szaúdi elemző szerint csakis a király vagy a trónörökös hozhatott ilyen váratlan döntést a tagság elutasításáról.

A világszervezet legfontosabb döntéshozó szervének a vétójoggal rendelkező öt állandó tagon kívül tíz nem állandó tagja van. Ezek az államok két évet töltenek a testületben, évente ötöt cserélnek le közülük.

A 15 tagú Biztonsági Tanács mindössze két alkalommal volt kénytelen 14 taggal ülésezni: 1950-ben, amikor az állandó tag Moszkva az üres szék politikáját gyakorolta, és 1980-ban, amikor két latin-amerikai jelölt, Kuba és Kolumbia Latin-Amerika képviselői helyéért versengve nem tudta megszerezni a szükséges szavazatot.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.