Itt a vége, ma tényleg lelőtték az IsoHuntot

jog
2013 október 21., 12:54
  • Ma tényleg leállt az IsoHunt, a világ egyik legnagyobb torrentkereső oldala.
  • A portál tulaj, a kanadai Gary Fung a múlt héten egyezett meg peren kívül a legnagyobb filmstúdiókat tömörítő MPAA-val a bezárásról.
  • Bár az MPAA óriási sikerként próbálja eladni a site bezárását, valójában alig van valami jelentősége.

Ez egy erős, egyértelmű üzenet mindazoknak, akik mások szerzői jogainak megsértésével akarnak pénzt keresni, hogy felelősségre fogjuk vonni őket.

Többek közt így értelmezte az IsoHunttal kötött peren kívüli egyességet Chris Dodd, az MPAA (Amerikai Mozgókép Szövetség) elnöke. Dodd 1981 és 2011 között 30 évig volt demokrata szenátor, és onnan váltott tizenötszörös, évi 2.4 millió dolláros (515 millió forintos) fizetésért a szerzői jogvédő szervezet élére.

Ő volt az, aki 2012-ben olyan kapitális baromságot mondott a SOPA nevű amerikai szerzői jogi törvény ellen tiltakozó Wikipédiáról, Google-ről és más cégekről, hogy visszaélnek hatalmukkal, és külföldi bűnözői csoportokat segítenek a szorgalmasan dolgozó amerikaiak helyett.

Szegény-szegény hollywood-i filmstúdiók

Az MPAA, és a hasonló szervezetek legfőbb érve, hogy mikor valaki letölt egy filmet, akkor gyakorlatilag pénzt lop a film készítőitől. Ők kemény munkájukat, a stúdiók pedig tényleg egy csomó pénzt fektetnek egy-egy hollywood-i filmbe, a "kalózok" meg nem fizetik ki ugye a mozijegyet. Ennek a minősített esete, amikor valaki nem csak simán letölti magának a filmet, hanem azzal keres pénzt, hogy filmet elérhetővé teszi a neten.

Bármennyire is antipatikus Dodd vagy az MPAA, az Isohunt tényleg keresett pénzt a torrenteken. Egyrészt hirdetési felületek voltak az oldalon, másrészt árultak mindenféle márkázott emléktárgyat, pólókat, bögréket. Na persze arról szó sincs, hogy az ő bevételük akár megközelítette volna a filmstúdiókét, de ettől még kerestek a történeten.

A szerzői jogvédők első állítása viszont, mely szerint az egyszeri letöltő is kárt okoz nekik, könnyen belátható módon hülyeség.

Ha az ember például megnézi az amerikai mozik jegyeladásait évről-évre, és összehasonlítja őket az internet-hozzáférés terjedésével, akkor látni fogja, hogy a mozik bevételei lassan növekednek, és nincs arról szó, hogy az online elérés miatt kevesebb pénz folyna be a mozikban.

Épp a stúdiók tehetnek a kalózkodásról?

Valószínűleg a forgalmazók kapzsisága is belejátszik abba, hogy egy-egy filmet mennyire töltenek. A George Mason University októberben publikált kutatása szerint a legtöbbször azokat a filmeket töltik le az internetről fizetés nélkül, amik legális forrásból nem elérhetőek.

Az ugye régóta bevált módszer, sőt standard a filmiparban, hogy egy film először a moziban megy le, és csak később lesz elérhető dvd-n, Bluray-en vagy legális (fizetős) letöltésként mondjuk az Itunes-on vagy a Netflix-en. Ez azért van, mert a mozijegyen tudnak a legtöbbet keresni a stúdiók, így érdekük, hogy minél többen nézzék meg ott a filmet.

Ez egy teljesen érthető és legitim hozzáállás volt még akár 10 évvel ezelőtt is, de azóta a tartalomfogyasztási szokások nagyon megváltoztak.

Az egyre nagyobb sávszélesség, és olcsóbb internet előfizetések miatt sokkal többet filmet, sorozatot tudnak letölteni, vagy streamelni az emberek otthon, mint korábban. A George Mason University kutatása szerint, ha a forgalmazók a mozis megjelenés napján letölthetővé tennék legálisan (pénzért) a filmeket, akkor valószínűleg kevesebbet néznének meg őket illegálisan (ingyen), miközben a mozijegy eladásokat ez nem igen befolyásolhatná.

Még a szórakoztatóiparban is vannak olyanok, például a Breaking Bad kitalálója Vince Gilligan, akik azt gondolják, hogy a kalózkodás jót tesz.

Nagyon sok olyan ember, akihez soha nem jutott volna el a sorozat megnézte, mert le tudta tölteni. A kalózkodás erősítette a Breaking Bad márkát, és növelte a show népszerűségét.

Ezt Gilligan a BBC-nek mondta.

Látványos, de súlytalan győzelem

Az IsoHunt a világ ~425. leglátogatottabb oldala volt, és több mint 10 millió torrentet lehetett rajta keresztül megtalálni. Egy csomó jó filmet, sorozatot, zenét, szoftvert. Meg be lehetett róla szedni vírusokat is, ha valaki nem használta óvatosan.

A userek majd szépen átszoknak a PirateBay-re vagy a Torrentz-re. Persze ezek ellen is fel lehet lépni jogi eszközökkel (mondjuk a Piratebay ellen évek óta eredménytelenül próbálkoznak ilyen módszerekkel), de a sikeres eljárásnak, és a bezárásának sem lenne igazi jelentősége. A filmek letöltéséhez használt programok például elkezdték helyettesíteni az ilyen torrent gyűjtő és kereső oldalakat beépített kereső funkciókkal, ezeknek a szoftvereknek a letöltését pedig jogilag még körülményesebb lesz megakadályozni, mint fellépni a torrentes gyűjtőoldalak ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.