Elfér egymillió ember a Hősök terén és környékén?

Tbg
POLITIKA
2013 október 23., 15:01

bekement-2013-hosoktere-area-size

  • A területszámításhoz ezt a webes alkalmazást használtuk.
  • 4 fő/négyzetméteres tömegsűrűség nagyjából a tömött buszon fellelhető állapotoknak felel meg, de ma már inkább 3-mal számolnak. Vagyis, ez elég nagy tömegsűrűségnek számít, menetelni közben pl. nem lehet.
  • Ezen a területen is csak úgy férne el (a fenti, hetesbuszos sűrűségben) 290 000 ember, ha semmilyen tereptárgy nem lenne ott akadályként. Tehát nem lenne metrólejáró, nem lennének padok, színpad, szobrok, bokrok, fák, semmi, csak üres tér.
  • A Hősök tere teljes területe, terepakadályok nélkül körülbelül 28 000 négyzetméter. Körülbelül tízszer ekkora területen férne el (nagyon nagy sűrűségben) egymillió ember.
  • Az ellenzéki tüntetés, a Műegyetem rakparton körülbeül 6-7000 négyzetmétert foglalhatott el, a szellős tömeg jó esetben lehetett tízezer fő.
  • A hivatalos becslés szerint a békemeneten félmillióan, az ellenzéki tüntetésen harmincezren vettek részt. Szerintünk mindkét szám messze van valóságtól. Százötvenezer és nyolcezer a reális.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.