Felfüggesztett börtönt kapott a vietnami kormányt bíráló facebookozó

A 15 hónapos büntetés felfüggesztése után Dinh Nhat Uy kiszabadulhatott az őrizetből. Ez a vádirat volt az első az országban, ami említette a Facebookot. Az ítélethirdetés híre gyorsan elterjedt a Facebookon, és máris sokan bírálták miatta a hatóságokat. Azok az ellenzékiek, akiknek sikerült a tárgyalóterem közelébe férkőzniük, beszámoltak arról, hogy a rendőrség több embert őrizetbe vett ott.

Az elítélt ügyvédje elmondta, hogy védencét „a demokratikus szabadságjogokkal való visszaélésért” ítélték el. Uy a kormányt és több állami vállalatot bírált. Akár három évi börtönre is ítélhették volna.

A vietnami bíróságok az idén 46 bloggert, illetve ellenzéki aktivistát ítéltek el a nemzetbiztonság veszélyeztetésének vádjával, kétszer annyit, mint tavaly. Emiatt több ország bírálta Hanoit, és követelte az elítéltek szabadon bocsátását.

Szeptemberben lépett hatályba egy olyan törvény, ami tiltja kormánybíráló hírek megosztását a közösségi oldalakon. Erre a törvényre hivatkozva még senki ellen nem indult eljárás. Nehéz lesz érvényt szerezni a törvénynek a portálokon megjelenő tartalom óriási mennyisége miatt. A kormány megpróbál blokkolni egyes weboldalakat, de a Facebookon ritkán avatkozik be. (MTI)