152 határőrt ítéltek halálra Bangladesben

jog
2013 november 05., 18:24

Az országban 2009-ben több ezer határőr lázadt fel, elfoglalták a támaszpontjukat és egy közeli bevásárlóközpontot, és sok embert meggyilkoltak. Végül a katonaság verte le őket.

A bíróság ma hirdetett ítéletet, a beszámolók szerint több határőr a döntést meghallva elsírta magát.

photo_camera Hatalmas indulatok kísérték az egész pert. (REUTERS/Mahmud Opu)

A per során több szemtanú is megszólalt, elmesélésük alapján a határőrök nem egyszerűen gyilkoltak, hanem valóságos mészárlás zajlott.

A felkelés viszonylag váratlanul tőrt ki, a határrendészeti erőknek éppen éves rendezvénye zajlott, amikor katonák egy csoportja a saját parancsokait is túszul ejtette, Egy nappal korábban járt a főhadiszálláson a frissen megválasztott miniszterelnök, Sejk Haszina Vazed is.

Amikor a katonaság felvonult a támaszpont ellen, a határőrök egy rakás követeléssel álltak elő, például jobb fizetést akartak, és azt, hogy részt vehessenek az ENSZ békefenntartó misszióiban.

photo_camera Az egyik elítélt. (REUTERS/Mahmud Opu)

33 órával később már tankok is megjelentek a támaszpont körül. Ekkor a jelentések szerint számos határőr egyszerűen egyenruháját hátrahagyva elmenekült a zsúfolt város közepén található támaszpontról. Az épületbe behatoló katonák rengeteg holttestet találtak.

Összesen 74 ember halt meg, ebből 57 magasabb rangú tisztet.

Az ügyészek eredetileg 850 ember ellen emeltek vádat, 778-an voltak a fegyveres erők emberei. A mostani ítéletben végül 152 embert ítéltek halálra, és több száz embert súlyos börtönbüntetésre.

Emberi jogi szervezetek szerint még soha nem fordult elő, hogy egyetlen ítélettel ennyi embert ítéltek volna halálra. Ha az ítéleteket mind végre is hajtják, Banglades a kivégzések számát tekintve a világranglista éves harmadik helyére kerülhet, Irán és Kína mögé.

(via NYTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.