Hét magyarországnyi területű szemétkupac sodródik Amerika partjai felé!

meghökkentő tudomány
2013 november 06., 11:33
comments 2

A 2011. március 11-i cunami elképesztő mennyiségű romot és hulladékot sodort Japán partjairól a Csendes-óceánba. A padlódeszkákból, elsodort hajókból, focilabdákból álló, cirka 700 ezer négyzetkilométeres úszó törmeléksziget a tengeráramlatok és az uralkodó széljárás miatt két éve sodródik az Egyesült Államok partjai felé - ahova amúgy már érkezett cunamitörmelék.

photo_camera Forrás: NOAA
A nagyításhozz kattintson ide, vagy a képre!

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Hivatal legfrissebb, már a szél változó sebességét is figyelembe vevő modellje alapján a hatalmas szemétkupac már túl van az út javán, de hogy merre és milyen gyorsan halad majd tovább, azt nem sikerült modellezni. A modell alapján amúgy a cunamitörmelék az óceán felén szóródott szét, Vietnam partjaitól az amerikai kontinensig, illetve Alaszkától a Fülöp-szigetekig terjed.

A szemétkupac nagy hatással lehet a környezetre, és nemcsak azért, mert szennyező. Hanem mert a felületén új fajok hódíthatnak meg új lakóhelyeket. Az Oregoni Állami Egyetem tengerbiológiai központjának kutatói eddig 165, nem őshonos fajt azonosítottak, amik a szeméten utazva értek az Egyesült Államok partjaihoz. Például az az algafaj is elért Amerikába, amiből a miso levest főzik. (Via Discover Magazine, NOAA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.