Hét magyarországnyi területű szemétkupac sodródik Amerika partjai felé!

A 2011. március 11-i cunami elképesztő mennyiségű romot és hulladékot sodort Japán partjairól a Csendes-óceánba. A padlódeszkákból, elsodort hajókból, focilabdákból álló, cirka 700 ezer négyzetkilométeres úszó törmeléksziget a tengeráramlatok és az uralkodó széljárás miatt két éve sodródik az Egyesült Államok partjai felé - ahova amúgy már érkezett cunamitörmelék.

Forrás: NOAAA nagyításhozz kattintson ide, vagy a képre!

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Hivatal legfrissebb, már a szél változó sebességét is figyelembe vevő modellje alapján a hatalmas szemétkupac már túl van az út javán, de hogy merre és milyen gyorsan halad majd tovább, azt nem sikerült modellezni. A modell alapján amúgy a cunamitörmelék az óceán felén szóródott szét, Vietnam partjaitól az amerikai kontinensig, illetve Alaszkától a Fülöp-szigetekig terjed.

A szemétkupac nagy hatással lehet a környezetre, és nemcsak azért, mert szennyező. Hanem mert a felületén új fajok hódíthatnak meg új lakóhelyeket. Az Oregoni Állami Egyetem tengerbiológiai központjának kutatói eddig 165, nem őshonos fajt azonosítottak, amik a szeméten utazva értek az Egyesült Államok partjaihoz. Például az az algafaj is elért Amerikába, amiből a miso levest főzik. (Via Discover Magazine, NOAA)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.