Pedagógusok béremelés nélkül

oktatás
2013 november 11., 19:03

A gyógypedagógusok egy részétől az állam visszakérte az új, először szeptemberben megkapott béremelés miatti többletpénzt. A 444!!! számolt be róla először, mi pedig utánajártunk, mi is történt, és hogy kiket érint az egész megalázó hercehurca. Nagyon úgy fest, hogy nem minden pedagógus pedagógus. A szociális ágazatban dolgozókra pedig nem vonatkozik a pedagógus életpályamodell.

Kiktől szedik vissza a már kifizetett pénzt?

A szociális intézményekben dolgozó gyógypedagógusoktól, akik gyermekotthonokban, csecsemőotthonokban, bölcsődékben, fogyatékos személyek ápoló-gondozó otthonaiban, fogyatékos személyek nappali intézményeiben dolgoznak. Pontos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre, de minimum 700-900 emberről lehet szó, kevés kivétellel mind nők.

Azt, hogy melyik gyógypedagógus kapott vagy nem kapott béremelést (vagy kérték tőle vissza utólag), az döntötte el, hogy az illető milyen intézményben dolgozik. Egy iskolában dolgozó gyógypedagógusnak jár a fizetésemelés, a gyermekotthonban dolgozónak nem. Azok a gyógypedagógusok, konduktorok, akik a halmozottan sérültek gyerekotthonaiban és a csecsemőotthonokban dolgoznak pórul jártak, mert a szociális ágazatban dolgoznak, nem az oktatásban.

Ráadásul pont ők lettek a bűnbakok, akik miatt nem lett meg beígért teljes béremelés a szektorban. Elméletileg azoknak is járt a fizetésemelés, akik gyerekotthonban dolgoznak, mert őket is átveszi a szakszolgálat, tehát járni fog nekik szeptemberre visszamenőleg a béremelés, de a hivatalnokok valamért jobbnak látták azt addig is visszakérni.

Mivel foglalkoznak?

Leegyszerűsítve: ők foglalkoznak azokkal a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel, akik intézeti neveltek, akik mögött nem áll megfelelő támogató családi háttér. Ezekbe az állásokba nehéz embert találni. Habár a szakmából sokan megfordulnak itt, hosszú távon csak kevesen bírják. Ehhez a munkához már olyannyira elhivatottnak kell lenni, ami szinte a fanatizmussal határos. A gyermekek nagy része állami gondozott, többségük nagyon súlyos állapotú, akikkel már az is sikerélmény, ha megfogja a kanalat, hát még, ha egyedül eszik.

Minden ésszerű számítás szerint az ő munkájuk a köznevelési rendszer része, mégis abba a szerencsétlen helyzetbe kerültek, hogy szegények ott vannak, ahol a madár sem jár. Az 1993-as oktatási törvény kimondta, hogy nincs képezhetetlen gyerek, így kerültek a korábbi egészségügyi gyermekotthonba a gyógypedagógusok. 1993. után az ezeket a gyerekeket ellátó gyermekotthonok átkerültek az egészségügyből a szociális ágazatba, jelenlegi elnevezésük: fogyatékos személyek ápoló-gondozó otthona. De mivel a szociális szférában értelmezhetetlen a pedagógus munkakör, ezért gyakorlatilag úgy dolgoznak, mint a gondozónők.

Ez a többszáz nő súlyosan fogyatékos emberekkel foglalkozik a köznevelési pedagógusokénál (ők a "rendes" pedagógusok) magasabb óraszámban. A szociális intézményekben nincs őszi, téli, nyári szünet, nincs leállás. Eddig a közalkalmazotti bértábla vonatkozott rájuk, számított a végzettség és a pályán eltöltött idő, ám pedagógusi kedvezmények nélkül: pedagógus szabadság, pótlékok, pedagógus igazolvány sem jár nekik.

Belátható időn belül rendeződik a helyzetük?

Úgy néz ki, hogy igen. Mivel a fejlesztő nevelés-oktatást csak 2014. szeptember 1-jétől kötelező köznevelési intézményben megvalósítani, tehát a szociális intézményekben dolgozó szakembereknek még egy tanévet várniuk kell, hogy köznevelési alkalmazottak lehessenek, ugyanolyan pedagógusnak számítsanak, mint bárki más.

Azonban amíg a megyei pedagógiai szakszolgálatok vagy a KLIK nem veszi át őket, addig maradnak a korábbi hátrányos helyzetben, ugyanazt a bért kapják, mint eddig.

A szociális ágazatban összesen 145 ezer embert foglalkoztatnak. A közszférában itt a legalacsonyabbak a bérek, a tavalyi átlagkereset alig 72.554 forint. 2008 óta nem kaptak fizetésemelést. A bölcsődei dolgozókkal együtt már sztrájkra készülnek, a szociális ágazat dolgozói ma tüntetnek a minisztériumnál.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.