Mi nem poénból erőszakoljuk a kislányokat, nekünk ez munka

bűnügy
2013 november 12., 10:48
  • Roast Busters néven nyilvános Facebook oldalt működtetett néhány kamasz fiú, akik azzal dicsekednek, hogy kislányokat erőszakoltak meg.
  • A lányokat öntudatlanra itatták, többen egymás után megerőszakolták.
  • A címeres kretének Facebook-oldalukon még meg is nevezték az áldozatokat.
  • Az oldal 2011 óta működött, a rendőrség mégsem tett semmit.

Új-Zéland a világ egyik legemancipáltabb országa, itt kaptak a világon először szavazati jogot a nők. Ezért is sokkolta a közvéleményt a november elején kirobbant Roast Busters botrány.

Mintha a Top of the Lake következő évadában lennénk.

Leitatni és megdugni – sportból

„Figyelj, ezt mi egyáltalán nem vesszük félvállról, ez nekünk nem vicc. Próbálj meg annyi csajt megcsinálni, mint mi! Ez egy kibaszott komoly munka. Tehát erre mi tök tudatosan szakítunk időt, hogy megtaláljuk a következő lányt.”

Ilyeneket mond az új-zélandi 3-as csatorna rejtett kamerás felvételén két 18 éves srác, akik a Roast Busters oldalt alapították. Ezen az oldalon 16-18 éves fiúk saját nevükön büszkélkednek azzal, hogy hogyan itatnak le 13-14 éves lányokat, és erőszakolják meg őket csoportosan.

Sportot űztek a nemi erőszakból, és az olvasókat is arra buzdították, hogy próbálják ki ezt a remek időtöltést. Az áldozatokat is megnevezték, és értékelték, hogy "milyen volt velük".

A tévé november 3-án mutatta be a fiúkat és az oldalt az esti híradóban.

Az adásban a rendőrség arról beszél, hogy már 2011-es alapítása óta figyelik a Facebook-oldalt, de nem tehetnek semmit, mert egyetlen megerőszakolt lány sem tett náluk feljelentést.

Befolyásos szülők gyerekei

photo_camera A Roast Busters két tagja rejtett kamerás felvételen.

Három nappal az első riport után, november 5-én a 3-as csatorna azt is kiderítette, hogy Roast Busters csoport egyik tagja Anthony Ray Parker amerikai színész fia, a másik pedig egy aucklandi rendőrtiszt gyereke.

A tévések ekkorra hat erőszaktevőt azonosítottak.

„Ha most kell megbűnhődnöm azért, amit a múltban tettem, hát megérdemlem. Azt akarom, hogy mindenki tudja: alapvetően jó ember vagyok”

– ezt írta az egyik kis kretén a Facebook-oldalára. A rendőrség továbbra is azt állította, hogy feljelentés hiányában nem tudnak lépni, bár azt elismerték, hogy a csoport egyik tagja megkereste őket, és információkat ajánlott.

„Nagyon hálásak vagyunk a közvéleménynek, és a kiemelt figyelem lehetővé teszi, hogy haladjunk az üggyel, de vádemelésről még korai beszélni”

– mondta a nyomozás vezetője.

Azt mondtuk nem volt feljelentés? Úgy értettük, hogy csak négy volt!

Az igazi szarvihar november 7-én kezdődött, amikor kiderült, hogy 2011 óta négy megerőszakolt lány is jelentkezett a rendőrségen, tehát egyszerűen nem igaz, amit korábban rendőrök állítottak.

„Babákkal kellett bemutatnom, hogy mit csináltak velem. A végén azt mondták, hogy az én szavam nem elég bizonyíték, és hogy én is akartam az egészet, mert rövid ruha volt rajtam”

– ezt az egyik lány mesélte a rendőrségi eljárásról. Ő 2011-ben, nem sokkal a Roast Busters oldal indulása után tett feljelentést.

Közben a kormány is kezdte magára húzni az ügyet. November 6-án a rendőrségért felelős miniszter, Anne Tolley is azzal állt az újságírók elé, hogy a Facebookos bejegyzések nem bizonyítanak semmit, és ő is elismételte, hogy egy lány sem fordult a hatóságokhoz.

photo_camera Anne Tolley rendőrminiszter hazudik az újságíróknak az új-zélandi parlamentben

A kormányzat és a rendőrség még 7-én délután egy újabb nyilatkozatot adott ki. Ebben az szerepelt, hogy sem a miniszter, sem a rendőrfőnök nem tudott róla, hogy történt feljelentés, mert a minisztert a rendőrfőnök, a rendőrfőnököt pedig beosztottjai nem tájékoztatták megfelelően.

Velünk maga ne gúnyolódjon

COPs

Ha a hazudozás nem lett volna elég, a rendőrség arra is talált időt, hogy felvegye a harcot az igazi ellenséggel: a töketlenkedésükön gúnyolódó bloggerekkel.

Martyn Bradbury egy karikatúrát gyártott, ami a zsaruk elképesztő bénázásán gúnyolódott. Erre a világ egyik legfejeltebb demokráciájában az volt a válasz, hogy ha nem veszi le a képet a blogjáról, akkor féléves börtönbüntetésre számíthat.

„Az ember azt gondolja, hogy a szexuális bűnözők elfogása fontosabb, mint a karikaturisták fenyegetése, de mindig tanulok valami újat”

– írta Bradbury a blogján, aminek látogatottsága a rendőrségi fenyegetés hatására minden addigi rekordot megdöntött.

Hát persze, hogy az áldozat tehet róla

Miközben az új-zélandi közvélemény jelentős része bénultan figyelte, hogy mi folyik a Roast Busters ügyben, a RadioLIVE nevű csatorna két műsorvezetője, Willie Jackson és John Tamihere megtalálták az igazi hibást a történetben.

photo_camera Willie Jackson és John Tamihere szerint az áldozat tehet az erőszakról

Sikerült elintézniük, hogy az egyik áldozat barátnője beszélgessen velük a műsorukban. Aztán mikor elindult az adás arról kezdtek diskurálni a lánnyal, hogy az áldozat milyen rövid ruhát viselt, amikor megerőszakolták, mennyit ivott, és egyáltalán, mire számít, ha este fiúkkal megy szórakozni.

Ezekkel a kérdésekkel nem sikerült bevágódni a hallgatók többségénél. Több nagy hirdető lemondta reklámjait a csatornánál, a két műsorvezető pedig előbb bocsánatot kért, majd a rádió bejelentette, hogy szünetelteti a műsorukat.

Beszáll a miniszterelnök

Múlt pénteken már John Key, új-zélandi miniszterelnök is megszólalt.

Azt mondta, hogy elégedetlen a rendőrség munkájával, és azt reméli, hogy most már tényleg mindent megtesznek, hogy felderítsék az ügyet.

Vasárnap kiderült, hogy Joseph Parker, a rejtett kamerás felvételen látható egyik fiú lelépett Aucklandből, miután többen megfenyegették. A családja azt nyilatkozta, hogy a fiuk nem csinált semmi rosszat, sőt, ő akadályozta meg, hogy a többi Roast Busters-es srác megerőszakoljon egy részeg 13 éves kislányt.

A Roast Busters ügyben eddig senkit sem tartóztattak le. A héten tüntetések lesznek több városban is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.