A balos ellenzékiek nem is annyira mások, mint a jobbikosok

POLITIKA
2013 november 13., 06:31
  • A Jobbik után a magyar ellenzéki szervezetek Facebook-követőiről is felmérést csinált a brit Demos és a magyar Political Capital.
  • Mit tudunk?
  • Mindent.
  • A magyar ellenzékiek annyira nem is különböznek a jobbikos facebookozóktól.
  • Mindannyian csalódtak a demokráciában és bizalmatlanok a politikával.
  • A jobbikosok a hadseregben, a balosok a nemzetközi szervezetekben bíznak jobban.
  • Az LMP a legjobboldalibb ellenzéki párt.
  • A baloldali facebookozó idős, magasan képzett és aktív.

Egyetlen nagyon fontos dologban különbözik a magyar ellenzék Európa többi kormányellenes erejénél: bíznak a nemzetközi intézményekben, mondja Jamie Bartlett, a brit Demos alapítvány szélsőség- és erőszakkutatója. Bartlett a Political Capital Krekó Péterével együtt készített tanulmányt a magyar ellenzéki mozgalmak facebookozó követőiről.

Tavaly év elején már volt egy hasonló tanulmányuk, csak akkor a Jobbikról. Akkor egy sor érdekes dolog derült ki, például az, hogy a korábbi véleményekkel ellentétben nem az aluliskolázott, szegényebb vesztesek támogatják a szélsőjobboldali pártot, sőt, a Jobbik követőinek az országos átlagnál nagyobb arányban van diplomájuk is munkájuk is. Nem vesztesek tehát, sokkal inkább a lecsúszástól való félelem, és az identitás védelmezése miatt szimpatizálnak a Jobbikkal. És még csa nem is sokkal ellenségesebbek a cigányokkal, mint az országos átlag. (A kutatók szerint az ország nagyobb része erősen cigányellenes, hatvan százaléka úgy gondolta, hogy a cigányoknak a vérükben van a bűnözés.)

photo_camera Jamie Bartlett, a Demos kutatója

Az újabb tanulmány nyolc ellenzéki szervezet, az Egymillión a Magyar Sajtószabadságért (Milla), az Együtt 2014, Hallgatói Hálózat (HaHa), a Lehet Más a Politika (LMP), a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Negyedik Köztársaság (4K!) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) követőit vizsgálta.

Te is más vagy, te sem vagy más

A legmeglepőbb megállapítás viszont az, hogy az ellenzéki csoportok követői egy nagyon fontos dologban pontosan ugyanúgy gondolkodnak, mint a Jobbik követői. Elégedetlenek a demokrácia állapotával, pesszimisták és politikailag nagyon aktívak.

A Jobbikosok leginkább a hadseregben bíznak, a baloldaliak pedig a már említett nemzetközi szervezetekben, mint az Európai Unió. Persze ez azért is lehet, mert úgy érzik, hogy ez az egyetlen szervezet, ami helyettük bírhatja rá az akaratukat a kormányra.

A balos ellenzéki szervezetek követői többnyire magasan képzettek, és miközben a Jobbikot elsősorban férfiak támogatták, az ellenzékiek között kábé ugyanannyi nő van, mint férfi, mondja Bartlett.

Bíznak a nemzetközi szervezetekben

Az viszont nagyon nem meglepő, hogy a baloldali ellenzéki szervezetek sokkal toleránsabbak a kisebbségekkel, mint a jobbikosok. A kiábrándultság és az elégedetlenség a demokrácia állapotával nem csak a szélsőséges pártok híveire jellemzői, hanem Európában viszonylag átlagos dolgok, mondja Bartlett. Az újabb ellenzéki csoportok, mint a Front Nacionale Franciaországban vagy a német Kalózpárt ugyanolyan elégedetlenek és bizalmatlanok a saját kormányukkal.

A magyar baloldal egy valamiben kivételes Európában: bízik a nemzetközi szervezetekben.

Szintén meglepetés, hogy a magyar ellenzéki szervezetek között a retorikájában egyébként sokszor a legbalosabb LMP hívei tekinthetők a legkonzervatívabbak. Ők bíznak leginkább a politikai intézményrendszerben (amit részben magyaráz, hogy az LMP, ellentétben a legtöbb új ellenzéki szervezettel része ennek az intézményrendszernek).

A most vizsgált ellenzéki szerveződések között egyébként az Együtt a legnépszerűbb. A vizsgált felhasználók 47 százaléka szavazna rá.

Öregfiúk

Az is furcsa, hogy a vizsgált facebookozók átlagéletkora magasabb a magyar Facebook-felhasználók átlagéletkoránál.  Ez persze lehet azért is, mert az ellenzéki csoportok támogatói idősebbek, meg lehet azért is, mert a fiatalok más platformokat használnak, vagy egyszerűen nem annyira vevők a facebookos politikai aktivitásra.

Bartlet szerint létezhet olyan tendencia, hogy a fiatalok máshol kezdik szervezni a politikai ellenállásokat, de nem igazán Magyarországon. „Végülis a Facebook is már majdnem tíz éves, lehet, hogy egyszerűen idősebbek lettek, akik használják” Beppe Grillo ötcsillagos mozgalma például fórumokon szavazza meg a párt jelöltjeit és a politikáját is, a német Kalózpártnak pedig megvannak a saját titkos IRC-csatornái.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.