Kizárják a Kék Pontot a kábítószerügyi fórumból

POLITIKA
2013 november 20., 18:35
comments 12

A józsefvárosi képviselőtestület november huszadikai ülésén határozatot hozott arról, hogy javasolja a tűcserét üzemeltető Kék Pont Alapítvány kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból (KEF) - írja a Drogriporter.

A Kék Pont alapítvánnyal még szeptemberben mondta fel az együttműködést az önkormányzat. A szervezet ugyanakkor egyelőre maradt a bérelt önkormányzati ingatlanban, a szerződés 2014-ig szól, ezt nem lehetett felbontani.

photo_camera Kocsis Máté. Kép: Drogriporter.hu

Az önkormányzati viszont azt javasolta, zárják ki a Kék Pontot a KEF-ből. A KEF-eket még a kétezres drogstratégia hozta létre, hogy a helyi szintű drogpolitikát koordinálják az állami és a civilek között. A javaslat arról szólt, hogy a helyükre Ujhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság korábbi titkára kerüljön, aki a kerületi lapban a tűcsereprogram ellen érvelt.

Az ülésen szóba jött a 444 videója is, ahol Ferencz Orsolya kerületi képviselő még a belövőszobák felállítását is szóba hozta.

A vitában Barna Erika, a Kék Pont kommunikációs igazgatója azt mondta, "az önkormányzatnak nincsen semmilyen koncepciója arra, hogyan fogja kezelni ezt a problémát, és mi fog történni azzal a több ezer intravénás szerhasználóval, akiknek eddig az egyedüli kapcsolata az ellátórendszerrel a tűcsere volt." Teljes hozzászólása itt olvasható.

Az önkormányzat 14 igen, 3 nem, 1 tartózkodással javasolta végül a Kék Pont kizárását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.