https://444.hu/assets/riga_6.jpg

Már 47 halott a rigai plázabalesetben

katasztrófa
2013 november 22., 17:07

Még mindig kerülnek elő holttestek a rigai bevásárlóközpontnál. A Lettország fővárosában lévő pláza teteje tegnap részlegesen beomlott, majd egy másik darabja rászakadt a mentést végző tűzoltókra.

photo_camera AFP/ILMARS ZNOTINS

Először úgy tudták, hogy a halottak között három tűzoltó van, de a helyi katasztrófavédelem közölte, hogy a súlyos baleset 38 sérültje közül 10 tűzoltó. „Az utóbbi órákban nem találtunk túlélőket” – mondta Viktorija Sembele, a szervezet szóvivője.

A lett közszolgálati televízió szerint a biztonsági kamerák felvételei alapján még 40 ember lehet a romok alatt, de ezt a hatóságok nem tudták megerősíteni. A szerencsétlenség pontos oka továbbra sem ismert, de valószínűleg köze van hozzá, hogy a belvároshoz közeli, 2011-ben épült bevásárlóközpont tetején egy télikert és játszótér építésén dolgoztak. Egy orosz riporter szerint az áruház tetejére a munkákhoz homokot és más építőanyagokat halmoztak fel, aminek a tegnapi folyamatos esőzés miatt megnőtt a súlya, és ez okozhatta a balesetet.

photo_camera AFP/ILMARS ZNOTINS

„Világos, hogy nem tartották be az építkezési előírásokat”

– mondta Rihards Kozlovskis belügyminiszter.

Szemtanúk beszámolója szerint a tető leomlása előtt megszólaltak az épület riasztócsengői. Egy túlélő szerint a balesetben falak is ledőltek. A tűzoltók sokakat ki tudtak szabadítani a törmelékek közül.

A mentésben katasztrófavédelmi egységek is részt vesznek több keresőkutya segítségével. A területen időről időre leállítanak minden gépet, mert a hatóságok felkérték a hozzátartozókat, csörgessék meg a romok alatt rekedt családtagjaik telefonját, ami nyomra vezetheti a kutatást végzőket.

photo_camera AFP/ILMARS ZNOTINS

Négy darut is bevetettek, a mentés azonban lassan halad, mert az eddig 500 m²-es területen beomlott tető megmaradt része sem stabil, és a tűzoltók szerint újabb omlás fenyeget.

Andris Berzins államfő a helyi rádióban bejelentette, hogy a történtek miatt szombattól háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el. A lett állami vérellátó központ délelőtt arra kérte a lakosságot, hogy adjanak vért a tetőomlás sérültjeinek. Máris több tucatnyian jelentkeztek, a véradó helyeken sorok alakultak ki. Sok rigai lakos a bevásárlóközponthoz virágot és mécsest vitt.

photo_camera AFP

(BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.