https://444.hu/assets/rezesova12_ok.jpg

Rezesova hat év letöltendőt kapott

autó
2013 november 22., 07:47
  • Eva Rezesova hat év letöltendő fogházra ítélte pénteken a bíróság nem jogerősen.
  • Négy év után feltételesen szabadlábra kerülhet, a járművezetéstől két évre eltiltották, 5,7 millió forint bűnügyi költséget kell fizetnie.
  • Az indoklás szerint 165 kilométeres óránkénti sebességgel ment és ittas volt a négy halálos áldozatot követelő balesetkor.
  • Az egy éves előzetes büntetését beszámítják a letöltendőbe.
  • A 36 éves nő egy szlovákiai milliárdos lánya. Alexander Rezes tíz éve már elhunyt, közlekedési miniszter volt a Meciar-kormányban, többek között a kassai vasmű privatizációjából gazdagodott meg.
  • A bíró őgy döntött, hogy az előzetes letartóztatásnak vége. A vádlott házi őrizetbe kerül.

Két karácsondi házaspár halálát okozta Rezesova, amikor tavaly augusztus 21-én BMW X5-ösével szabályosan felöklelte autójukat. A Punto kigyulladt, hárman bennégtek, a negyedik sérült kimászott, majd két nap múlva belehalt sérüléseibe. A baleset az M3-ason történt hajnalban a 46,5. km-nél. A BMW sebessége 165 km/h, a Fiaté 100-110 lehetett. Rezesova ittas volt a baleset idején: a bíróság szerint körülbelül 1 deci vodka volt a szervezetében. Ezen felül morfint és kodeint is találtak a vérében. A védelem korábban azt állította, hogy Rezesova a baleset utáni sokkban ivott az autóban talált vodkásüvegből. A bíró viszont nem tartotta életszerűnek, hogy a vádlott, aki az életéért aggódott a baleset után, szomjúságot érezhetett, és hogy tévedésből 1 deci vodkát megivott volna az összeroncsolódott autóban. Ráadásul a vodkás üveget az autón kívül találták meg. A vádlott azt is vallotta, hogy azért is volt alkohol a vérében, mert korábban, a baleset előtt köhögés elleni gyógyszert vett be, Bronheximet. Ráadásul irreális mennyiséget, fél üveget pár csepp helyett. Ezt sem fogadta el a bíró, mert semmi nem utalt arra, hogy Rezesovának légúti problémái voltak a baleset idején, és arra sem talált magyarázatot, hogy miért vett be ilyen nagy mennyiséget a gyógyszerből.

Rezesova Házi őrizetbe kerül

Az ítélet indoklása után az ügyész fellebbezést jelentett be, a közúti veszélyeztetés megállapítását, és a büntetés súlyosbítását is kérte. Rezesova is fellebbezett, és teljes felmentését kérte.

A bíróság úgy döntött, hogy Rezesovát szabadlábra helyezik, de a másodfokú ítéletig házi őrizetben lesz. Nyomkövetőt kell viselnie, a lakást, és az ahhoz tartozó bekerített helyet csak adott céllal és távolságra hagyhatja el. A rendőrség napont kétszer ellenőrzi a lakhelyén.

A baleset és az azt megelőző incidens térképen. (Forrás: ÁAK)

A baleset és az azt megelőző incidens térképen. (Forrás: ÁAK)

Vád

Az ügyész többrendbeli, ittas vezetés során elkövetett emberöléssel és közúti veszélyeztetéssel vádolta Rezesovát, aminek a maximális büntetési tétele 13 év letöltendő is lehetett volna. A bíróság most nem jogerősen hat év fogházra ítélte, és két évre eltitotta a járművezetéstől is. Ezen felül 5 680 000 forintot kell megfizetnie a bűnügyi költségekből. Rezesovát bűnösnek találták ittas járművezetésben, de a bíróság nem találta bűnösnek a közúti veszélyeztetés vádjában. Az indoklásban elhangzott: a baleset előtt a Fiat Punto sávot váltott, ezzel sértette Rezesova elsőbbségét. De Rezesova BMW-je túl gyorsan ment, ezért nem tudta elkerülni az ütközést. Az sem kizárható, hogy ha Rezesova betartotta volna a 130 km/h-s sebességet, akkor sem kerülhetik el az ütközést, de ha betartja a sebességhatárt, nem lettek volna ilyen súlyosak a Puntóban ülők sérülései. Rezesova a fogházból az ítélet szerint leghamarabb négy év múlva szabadulhat.

Védekezés

Rezesova az eljárás során csak írásban tett vallomást, amiben kijelentette, nem volt alkohol befolyása alatt, a Punto hirtelen vágódott ki elé, és nem tudta elkerülni az ütközést. A tárgyalás utolsó hetében benyújtott indítványában azt állította, hogy a baleset előtt elvakította egy szembejövő jármű lámpájának fénye. Az utolsó szó jogán pedig azt mondta, sajnálja, ami történt és mélyen együtt érez az elhunytak családtagjaival, de ártatlannak vallotta magát és a felmentését kérte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.