Soros György a CEU-n: Az egyetlen, amin nem változtat, ha félreértelmezzük, az a halál

gazdaság
2013 november 27., 19:46
  • Soros György bemutatta az új könyvét.
  • És a kedvenc témáiról beszélt a CEU-n.
  • Még ha kicsit túl elvont is volt.

"Van valóság, de függ attól, hogy mit gondolunk róla. Az egyetlen dolog, amit nem tud megváltoztatni, hogy félreértelmezzük, a halál. De még ez sem igaz, mert sok vallás teljesen máshogy értelmezi" – mondta a filozofikus Soros György, miközben legújabb könyvét mutatta be a CEU-n.

soros_4

Sorosnak akkora vagyona és tekintélye van, hogy amit mond, az sokszor piacokat mozgat meg. Nem tudni, hogy ezért döntött-e úgy, hogy nem nagyon mond semmit. Persze a korral is magyarázható az egész, hiszen akármilyen jól tartja magát Soros, akkor is 83 éves már. Pont ezért lassan is beszél, sokszor megakadva, ami még érthetetlenebbé teszi az amúgy is elvont gondolatmeneteit. Persze az is lehet, hogy simán csak ilyen hangulatban volt.

photo_camera "Soros, Soros, te vagy a soros?" - kérdezhetné a slammer.

Az Előadások a Közép-Európai Egyetemen című könyv Soros kedvenc témáinak gyűjteménye. A reflexivitás-elmélet, amit ő talált ki, és a nyílt társadalom, amiről a saját alapítványát elnevezte. A reflexivitás elmélete gyakorlatilag arról szól, hogy a piac nem törekedik folyamatos egyensúlyra, mint ahogy azt a közgazdaságtan többnyire elfogadja. Ehelyett a piaci egyensúly a szereplők egyéni és szubjektív döntéseinek és a piac alapvetéseinek egymást folyamatosan befolyásoló kapcsolatából áll fenn.

Nehezen megfogható dolgok

A reflexivitás-elmélet nem igazán nevezhető tudományosnak, mert konkrétan nem bizonyította még senki. Soros sokkal inkább publicista-előadó, aki látszólag a saját megérzéseire és tapasztalataira húzza fel az elméleteit. Elméletei pedig elég sok mindenről vannak. Az előadása fele most is a gazdaságról, a percepciókról, a reflexivitásról és egyéb nehezen megfogható dolgokról szóltak; a másik téma a közel-keleti válság volt.

soros_5

Ahol szerinte új rend épül, amit főleg a szír, iráni, palesztin és egyiptomi válságok hajtanak. Ebben az új rendben az USA egyik fő politikai ellenfele Oroszország, ami keresztbe tett Obamának a szíriai vegyi fegyverek leszerelésekor. Soros szerint egyébként alapvetően sikeresnek tűnik a vegyi fegyverek leszerelése, de a humanitárius válság még megoldatlan.

A saját álmai

"Obama pedig olyan, mint Hamlet. Kiállt az ország elé, és előadta a tipródásait" – mondta Soros, akinek amúgy egészen rendben van a humora. Az előadást például egy olyan beszólással zárta, hogy nem tud válaszolni egy kérdésre, mert nem élte még mások álmait. A sajátját viszont igen.

soros_3

Soros amúgy kicsit továbbgondolta Heisenberg bizonytalansággal kapcsolatos tételeit, és kitalálta a saját "human uncertainty principle"-jét (kábé emberi bizonytalansági elv). Eszerint a bizonytalanság bizonyos körülmények között számszerűsíthető, de csak a tömegek reakciója kiszámítható, a tömegekben résztvevő egyéneké nem. A bizonytalanság pedig szerinte abból adódik, hogy nehezen lehet kiszámolni, az emberek éppen egyénként, vagy egy csoport tagjaként viselkednek.

A reflexivitás pedig az, hogy az emberek az előítéleteik alapján fogják fel és viszonyulnak a valósághoz, ami magát a valóságot is befolyásolja. Ezért szerinte a valóság és a gondolkodás között kétirányú kapcsolat van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.