Román külügyi államtitkár: Németh Zsolt kérjen bocsánatot

külföld
2013 november 28., 19:41

Álláspontja felülvizsgálatára és bocsánatkérésre szólította fel Radu Podgoreanu román külügyi államtitkár Németh Zsolt külügyi államtitkárt azért az országgyűlési felszólalásáért, amiben Tőkés László román állami kitüntetésének lehetséges visszavonásáról beszélt. Radu Podgoreanu „a román állam egyik szimbólumának minden alapot nélkülöző meggyalázásaként” értelmezte, és „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette Németh Zsolt parlamenti felszólalását.

Németh Zsolt kedden a parlamentben egy napirend előtti kérdésre válaszolva azt mondta, a magyar kormány azt kéri Traian Basescu román államfőtől, hogy „ne hagyja Románia Csillagát visszavörösödni”.

„Súlyos, és minden alapot nélkülöző vád azt állítani, hogy megvörösödött a Románia Csillaga érdemrend. Feltesszük mi is a kérdést: mit mondana Németh Zsolt, ha Romániában valaki azt állítaná, hogy Budapesten visszatértek a hatalomba a horthysták”

– mondta Podgoreanu, aki szerint Románia szuverén joga a kitüntetések adása és visszavonása, az érdemrend pedig a kitüntetett személyiség lojalitásának az elismerése Románia értékei, szimbólumai, és nemzeti érdeke iránt.

„Románia tiszteli a hőseit, de a hősöknek is tisztelniük kell Romániát”

Tőkés László érdeme, hogy bátran szembefordult a kommunista diktatúrával.

„Megérdemelte a tiszteletünket ugyanúgy, ahogy azok a román állampolgárok is megérdemlik, akik 1989 decemberében élő láncot vontak köréje, hogy megvédjék a kommunista rezsim megtorló erőitől. Nem lehet feladatunk azonban tisztelni azt, aki ma azt kéri, hogy Románia kerüljön protektorátus alá”

A Románia Csillaga érdemrendet éppen azért hozták létre annak idején, hogy Románia függetlenségét jelképezze. Németh Zsoltnak a diplomáciai elfogadhatóság határán mozgó gyakori kijelentései jól ismertek Romániában. „Esedékes lenne, hogy Németh Zsolt vizsgálja felül álláspontját, és kérjen bocsánatot a gyalázkodó kijelentéseiért, amik ellentétesek országaink barátsági és együttműködési szerződése szellemével.”

Németh Zsolt azt mondta, a magyar politikának az egységet meg kell őrizni az ügyben, és élőláncot kell alkotnia, mint ahogy az annak idején a temesvári parókia körül történt. Szerinte az elmúlt pár hónapban hisztériakeltés volt Romániában az üggyel kapcsolatban, aminek okát három román újságíró fogalmazta a legjobban, miszerint a Securitate soha nem tudta Tőkés Lászlónak megbocsátani Temesvárt, a romániai forradalmat, ezért a becsületbíróság döntése nem más, mint a Securitate bosszúja 25 év után. Közölte, a magyar-román jövőt meghatározó módon érinti, milyen alapokra építjük a jövőt: Magyarország 1989-es alapokra szeretné építeni a két ország kapcsolatát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.