Két szó: bőséges szaporulat

ÁLLAT
2013 december 04., 14:04
comments 1

Bőséges szaporulat volt az idén a Nyíregyházi Állatparkban, ahol 63 fajnak 250 utódja született, több ritka, veszélyeztetett állat- és madárfajnak is lett utóda az intézményben.

photo_camera Ezek a kis oroszlánok mondjuk pont a gyöngyösi állatkertben születtek (Fotó: Komka Péter / MTI)

Bali seregély

Három fiókát költött például a világ egyik legritkább és rendkívüli mértékben veszélyeztetett madara, a bali seregély. A szinte teljesen fehér tollú, arcrészénél élénkék színű, sötétbarna szemű madár Bali szigetének endemikus faja, csak ott fordul elő, a szabad természetben már csak 80-100 egyed él belőle.

Borneói orangután

A Nyíregyházi Állatparkban született Magyarországon először borneói orangutánbébi is az idén. A hosszú vörös szőrű, hatalmas karú majomfaj Ruti névre keresztelt utóda március 15-én született az Ázsia-házban, a Zöld piramisban.

Zászlósfarkú gereza

Egy másik majomfajnak, a zászlósfarkú gerezának szintén születtek utódai. A ritka fajt száz évvel ezelőtt a kipusztulás fenyegette, mivel a különleges bundája miatt vadásztak rá. Az idén az európai állatkertekben 15 gereza jött világra, és abból kettő Nyíregyházán.

Nagymacskák

A nyírségi nagyvárosban van az ország legnagyobb állatkerti nagymacskagyűjteménye, ami az idén szintén rendkívül ritka perzsiai párduc- és afrikai leopárdbébikkel, illetve szibériai tigrisekkel szaporodott.

photo_camera Fotó: Balázs Attila / MTI

Patások

A patás állatok állománya pedig szintén kuriózumnak számító fekete lóantilop és nyársas antilopborjúval nőtt.

Fehér farkaskölyök

Fehér farkaskölykök is születtek 2013-ban.

Madarak

„A madarak akárcsak tavaly, most is hatalmas szaporulattal gazdagították a szárnyasok állományát.” A különlegességnek számító koronásdarvak és kakaduk is költöttek, és a kis katonaarapárnak is lett utódja. A több éve Nyíregyházán élő madárpár a papagájfélék családjához tartozik, természetes élőhelye Mexikóban és Dél-Amerikában található. A 70 centis madár zöld alapszínű, szárnyai kékek, homloka pedig skarlátvörös.

Az állatcsöppségek jó része az Európai Fajmegőrzési és Törzskönyvi programban Nyíregyházára kihelyezett szülőállatok utódai. Igyekeznek a legoptimálisabb, a természetes élőhelyhez legjobban hasonlító körülményeket teremteni az állatoknak és a madarakban a Sóstói-erdőben lévő intézményben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.