Újra kell tárgyalni a Déli Áramlatot az oroszokkal

gazdaság
2013 december 05., 06:12

Az EU energiapiaci hivatala szerint uniós jogot sértenek azok a kétoldalú megállapodások, amiket hat EU-tagország kötött Oroszországgal a Déli Áramlat gázvezetékről. Magyarország is kötött ilyen megállapodást, amit most a brüsszeli hivatal szerint újra kell tárgyalni, különben érvényüket vesztik.

Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország és Szlovénia, illetve a nem EU-tag, de az EU-val társulási szerződést kötött Szerbia kötött kétoldalú megállapodást Oroszországgal a gázvezetékről. A szerződés alapján az orosz Gazprom a tranzithálózatnak is tulajdonosa, miközben a cég a gáz termelője és ellátója is egyben. Ez pedig ellentétes az európai joggal, amely kizárja a termelőkapacitások és a tranzithálózat egyidejű tulajdonlását.

Klaus-Dieter Borchardt, az energiapiaci hivatal igazgatója szerint az érintett uniós országok tisztában voltak a bizottság aggályaival és azzal, hogy a gázvezeték a mostani szerződési feltételekkel nem működhet az EU területén. Ennek ellenére Bulgáriában tavaly áprilisban már meg is kezdték az építését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.