https://444.hu/assets/hd-fejlex-animated.gif

A legjobb zombis könyv mostanában: Feed

Popkult
2013 december 07., 18:15

Jó, egy kicsit elfogult vagyok. A Feed a következő dolgokról szól, amik engem nagyon érdekelnek:

  • politika,
  • közösségi média,
  • újságírás,
  • tudomány.

És a zombikról is. Mondjuk azok annyira speciel nem izgatnak.

Igyekszem nem sokat spoilerezni.

Zombik ≠ világvége

Undead_Much__Got_Zombie_II_by_Velvet_Moonlight

Viszonylag hamar kiderül, hogy a Feed (Etetés) világában már rég túl vagyunk a zombiapokalipszisen. Az első zombik 2014-ben jelentek meg, a könyv 2040-ben játszódik. Az emberiség nem pusztult el, a világnak nem lett vége. Csak nagyon megváltozott mindenkinek az élete.

Eleve a könyv kb. fele arról szól, hogy hogy működik a világ, benne a zombikkal. Hogy alkalmazkodnak a népek évtizedek alatt? Milyen egy átlagos család háza? Milyen egy nyitott étterem? Hogy működik a politika?

Ezek a Feedben elég alaposan és konzisztensen kidolgozott részek. Ettől a történet lényesen életszerűbb, mint mondjuk a Walking Dead.

A feedes zombimitológia egyik legjobb eleme a Kellis-Amberlee vírus, amitől a halottak "feltámadnak". Itt nincs önkényeskedés, a szerző bevallottan évekig dolgozott (egyébként állítólag virológusok és biológusok segítségével) azon, hogy minél reálisabb zombivírust találjon ki. Érezhető is, hogy ez alaposabban ki van dolgozva, mint a maga cselekmény. Ennek minden előnyével és hátrányával.

Newsroom & West Wing & élőhalottak

feeed

A Feedben a hagyományos média halott, a helyét bloggerek vették át.

Itt is vannak érdekes koncepciók, de azért ezen a fronton azért erőltetettebb a könyv. A CNN nem maradt volna le egy zombivilágjárványról, és valószínűleg a New York Times is meg tudja különböztetni az emberevő élőhalottakat a kisminkelt kamaszoktól.

Az esetlenkedés azért is fájó, mert a világ a többi részen egész reálisan van kidolgozva. Persze az is lehet, hogy a médiás részekről nekem van több tapasztalatom, mint az átlagos olvasónak, és egy profi biológusnak a vírusról szóló rész az, ami teljesen hiteltelen.

A könyv egy amerikai elnökválasztási kampányt kísér végig. Ezen a vonalon nincsenek óriási meglepetések, ilyen az egyszer megnézhető politikai thriller összetettsége. Van beépített ember, meg árulás, meg kormányzati összeesküvés. Semmi kiemelkedő, de azért a zombis átlaghoz képest normálisan összerakott dolog.

Maguk a zombik is talán eggyel érdekesebbek, mint mondjuk a Walking Deadben. Egyenként ezek is teljesen buták, de ha többen verődnek össze, akkor bírnak veszélyesek lenni.

A Feed egyébként a Newsflesh trilógia első része, utána jön a Deadline és a Blackout. Azokat még nem olvastam, de állítólag nem rosszak.

Katartikus irodalmi élményt senki se várjon tőle. A Walking Deadnél eggyel okosabb zombulást lehet.

MÉG TÖBB CIKK A ZOMBIKRÓL

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.