Itt az új trafik-ügy

mélyebb
2013 december 12., 06:52

Úgy tűnik, a trafik-ügy nem a vég volt, hanem a kezdet. Itt is van rögtön a folytatás. Kedden az Országgyűlés megszavazta azt az egyéni képviselői indítványt, amelyik a két éve megszüntetett nyerőgép-koncessziók helyett újakat oszt majd ki. Nyilván szigorúan az állampolgárok védelmében.

A Véleményvezér már 2011-ben is többször írt a nyerőgépek ügyéről. Akkor az történt, hogy a kormánytöbbség egyik napról a másikra egyetlen tollvonással megszüntette ezt a kis iparágat. Nem törődött azzal, hogy ebbe emberek pénzt fektettek, hogy volt, aki erre építette a szórakozóhelyét. Egyszerűen eltörölte. Nem volt komolyan vehető egyeztetés, normális felkészülési idő, vagy bármi, ami kultúrvidékeken szokás. A kormány még magyarázatot sem igyekezett adni. Mindössze annyit közöltek, hogy a döntés mögött nemzetbiztonsági érdek húzódik meg, meg egyébként is, itt valódi népnyúzóktól veszik el a nyúzókést.

Még ennél is szomorúbb volt, hogy szinte senki nem vette a fáradtságot, hogy kiálljon az így megrövidített tulajdonosok mellett. Pedig a kormány indoklása annyira béna volt, amennyire csak lehetett. Egyrészt ugye itt van a homályos „nemzetbiztonsági érdek” kifejezés, amiről csak politikusok gondolják, hogy nem igényel további magyarázatot.

Mi viszont legkésőbb Szilvássy György óta tudjuk, hogy ezt inkább a nagy disznóságok elleplezésére szokás használni.

Másrészt a nyerőgép pont annyira kopasztja meg a szegény embereket, mint a lottó, a bongó, a kaparós meg a többi, állam által támogatott lenyúlás. Az pedig, hogy ezeket a nyilvánvaló szempontokat nem nagyon vette elő senki, szinte biztatta a kormányt, hogy nyugodtan kísérletezzen más iparágakkal is.

Nem is fogták vissza magukat. Azóta van már trafik-ügyünk, meg takarék-ügyünk is. És kedden pontot tettek a nyerőgép-ügy végére is. Az egy fideszes és egy kdnp-s (ehhez azért tényleg pofa kell) képviselő által benyújtott és rendkívüli sürgősséggel elfogadott törvény értelmében mégis lehet 3300 nyerőautomata az országban. Nyilván az ezekhez kapcsolódó (kaszinó)koncessziókat szigorúan a kormánytól és a Fidesztől távol álló, azzal semmilyen „üzleti” kapcsolatba nem hozható vállalkozók fogják kapni.

Ezzel még nem lesz vége.

A kormányfőnek ugyanis nagyon világos elképzelése van az ország átalakításáról, amit már sokszor megosztott a közvéleménnyel. Orbán Viktor víziója, hogy a nemzeti tőke kezébe adja a magyar gazdaság nagy részét. Ez viszont amennyire jól hangzik, annyira rossz hír. Először is, mint kiderült, csak az számít nemzeti tőkésnek, akit a kormányfő ezzel a címmel felken. A múlt, a jelen vagy a jövő nem nyom semmit a latba, csak a döntéshozói kegy. Másrészt az is világossá vált, hogy ebben a kegyben csak nagyon kevesen részesülhetnek. A trafik- és takarék-ügyek kapcsán úgy tűnik, nem a magyar középvállalkozók lesznek az elsődleges haszonélvezők, hanem egy, esetleg egy tucat csókos jut borzasztó nagy vagyonhoz.

És akkor még nem is beszéltünk a hogyanról. A kormány már két éve is konszolidációt, a kiszámíthatatlanság végét ígérte. Ez nem jött el, sőt, az általunk felsorolt ügyek mind ezután történtek. Nincs konszolidáció, mert ezt nem is nagyon lehet konszolidálni. Minden egyes siker újabb éhes vállalkozókat és még bátrabb politikusokat szül. A rendszernek egyre több piócát kell eltartania, ezért aztán újabb és újabb zabrálásra van szükség.

Mindez rettentően igazságtalan. A trafikossal, a takarékszövetkezeti tagokkal, és igen, a nyerőgépet üzemeltető kocsmárosokkal szemben. Közben kiszámíthatatlanságot és bizonytalanságot is szül. Ez pedig egy olyan koktél, ami nagyon hamar és éppen olyan széles körben teszi majd illegitimmé ezt a rendszert, mint amilyen széles körben az volt a korábbi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.