7 megdöbbentő törvény, ami csak nőkre vonatkozik

külföld
2013 december 15., 17:39
link Forrás

A Világgazdasági Fórum október végi kutatási jelentése szerint Magyarországon rossz nőnek lenni. Az Európai Unió országai közül Magyarország a legrosszabb helyezést érte el a elemzés szerint, amely a nők helyzetét az oktatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a gazdasági politikai életben való részvétel alapján próbálta meghatározni. Sajnos pontatlanul.

A hiányzó adatok és a bonyolult jelenségek számokká egyszerűsítése miatt a kísérlet inkább érdekes, mint pontos látlelet arról, hogy egy-egy országban mennyiben élveznek egyenlőséget a nők és a férfiak, mennyire szabadok, mekkora befolyással bírnak az adott állam politikai vagy gazdasági életére. Magyarország elsősorban az országgyűlés és a kormány nemi arányai miatt kapott rossz pontszámokat, kisebb részben pedig azért, mert a gazdasági élet vezető pozícióiban kevés nőt találtak. Rossz Magyarországon nőnek lenni? Nem gondoljuk. Van még min javítani? Hogyne lenne.

Az ehhez hasonló felmérések sajnos nem alkalmasak arra, hogy megragadják a hétköznapokat, azonban néhány igazán meghökkentő dolog kiderül belőlük. Arról, hogy Szaúd-Arábiában nem ülhetnek a volánhoz, talán már hallottatok, de messze nem ez a legfurcsább nőkre vonatkozó törvény a világon, van még bőven. Ezeket szedte össze a Washington Post.

1. A KRESZ nem vonatkozik a nőkre

India egyes területein a nők számára nem kötelező a biztonsági előírások betartása, nehogy a motoros bukósisak tönkretegye a frizurájukat, vagy a biztonsági öv összegyűrje ruhájukat. Emiatt évente több ezer nő sérül meg vagy veszti életét közlekedési balesetekben.

2. A nők szava csak feleannyit ér

A bíróságok Jemenben a nőket nem tekintik teljesértékű személnyek, tanúvallomásuk csak akkor számít, ha az általuk elmondottakat egy férfi is megerősíti. Nők egyáltalán nem tanúskodhatnak házasságtörés, rágalmazás, lopás vagy homoszexualitás kapcsán zajló perekben.

3. Két országban még mindig nincs a nőknek szavazati joga

A világon márcsak két országban nincs a nőknek teljes értékű szavazati joga. Szaúd-Arábiában 2015-től már részt vehetnek a nők a helyi, önkormányzati választásokon, azonban az roszágos politikában még akkor sem vehetnek részt. A másik egy európai ország, a Vatikán. A pápai államban nem is tervezik, hogy szavazati jogot adjanak a nőknek.

4. Csak az "idiótáknak" szabad az abortusz

Ecuadorban illegális a terhességmegszakítás, azonban az elég udvariatlanul "idótáknak" és "őrülteknek" nevezett nőkkel kivételt tesznek. A politikusok az említett csoportokba tartozók megnevezését módosították "mentálisan betegre", de további engedményt nem készülnek tenni. A elvetélő, vagy koraszülő ecuadori és el salvadori nőknek gyakran kell szembenézniük azzal, hogy mivel a terhességmegszakítás nem engedélyezett, ezért szándékos magzatelhajtás miatt bíróság elé állítják őket, sőt, akár börtönbüntetést is kaphatnak.

5. Ha megerőszakoltak, még a bíróság is elítél

Szaúd-Arábiában és Marokkóban nemcsak hogy nem kapnak kellő védelmet és támogatást az erőszak áldozatává váló nők, de bíróság előtt kell felelniük azért, mert kísárő nélkül hagyták el az otthonukat és kettesben maradtak egy idegen férfival, sőt még azért is a nő felel, ha teherbe esett. Egy botrányos eset (egy 16 éves lány öngyilkossága) arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazságszolgáltatás gyakran úgy oldja meg az eseteket, hogy feleségül kényszeríti a nőt a rajta erőszakot elkövető férfihoz, így szüntetve meg a lány szégyenét.

6. Csak engedéllyel léphetsz ki a házból

Jemenben a férj hozzájárulása nélkül az asszony nem hagyhatja el a házat. Ez alól kivételt csak a vészhelyzetek jelentenek, illetve ha bírói engedélyt kap a nő arra, hogy beteg szüleit gondozhassa.

A fentieket gondoltaban végigpörgetve már biztos, hogy annyira mégsem rossz Magyarországon nőnek lenni. Igen ám, de azt hiszem már gyerekkorunkban sem hatott meg minket, hogy "edd meg a spenótot, mert Szomáliában éheznek" kezdetű szülői tiráda, ugye?

Az EU-ban - főleg a képviselő és vállalatvezető nők hiánya miatt - lebőgött az országunk, világviszonylatban azonban sok országhoz képest mi a női Paradicsomban élünk. Most akkor melyik igaz?

(A fenti videó valószínűleg a női egyenjogúságért folytatott küzdelem idei legnépszerűbb tartalma. A szaúdi nők autóvezetéshez való jogáért folytatott kampány részeként készítették el honfitársaik, két hónap alatt majdnem 11 miillióan nézték meg világszerte.)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.