Ennél több ostobaságot nem lehet két és fél percbe besűríteni

politika
2013 december 17., 18:11
comments 186

Dermedt csendben néztem először a videót, ami kora este került fel a kormány Youtube csatornájára, és amin Hoffmann Rózsa államtitkár magyarázza, hogy miért lesz jobb a mostaninál az állami tankönyvkiadás.

Szóval, úgy kezdünk, hogy

„1991-től nem volt egységes központi tantervi szabályozás, ezért volt sok könyv a piacon. (...) 2003 után nem volt kötelező tanterv.”

  • Most attól eltekintve, hogy nyilván hülyeség, miszerint 1991-től vagy 2003-tól mostanáig ne lett volna kötelező, központi tantervi szabályozás, egészen megrendítő hallani, milyen áhítattal beszél Hoffmann a központosításról.

„A tankönyvkiadóknak ez a helyzet nagyon alkalmas volt arra, hogy egyre több kiadvánnyal jelentek meg a tankönyvlistán.”

  • Többféle kiadvány?! Sokféle tankönyv közül lehetett választani az iskolának, a tanárnak és a szülőnek?! Micsoda világ! Micsoda fertő! Hogy lehetett így élni!

„Ez a választék messze túlmutatott azon a mennyiségen, ami kívánatos. Az új köznevelési rendszerben, egyértelművé tettük, hogy a rendszer irányítása, kontrollja, tartalmi szabályozása az állam feladata.”

  • Az irányítás, a kontroll meg a szabályozás. Mind a három.

„Semmi sem indokolja, hogy egy jóváhagyott kerettantervhez igen nagy tankönyvválaszték legyen. Egy kerettantervhez egy vagy két tankönyv is megfelel.”

  • Ez a videó legigazabb állítása. Sajnos.

„Mi a szülőknek és a családoknak akarunk kedvezni. A kevesebb választék olcsóbbságot is eredményez.”

  • Ööö... Miért is? A kisebb választék éppen drágulást szokott eredményezni.

„Mi több, ha kevesebb a tankönyv, és az állam gondoskodik ezeknek a színvonaláról, akkor meg tudjuk oldani azt a fajta esélyegyenlőséget, amely régi vágya a társadalomnak. Vagyis hogy miden gyerek, függetlenül attól, hogy milyen iskolába jár azonos színvonalú oktatásban részesüljön.”

  • Eddig a túl sok tankönyv állt az egyenletesen magas színvonalú oktatás útjában Magyarországon.

"Körülbelül ez a lényege, ennek a tankönyvtörvénynek."

  • Mi köszönjük!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.