https://444.hu/assets/1260.jpg

Ők sem szeretik a magányt

Egészségügy
2013 december 18., 13:17
comments 10

A Miskolci Autista Alapítvány munkatársa, Szalkai Dániel emberközeli kampányt szeretett volna az intézmény munkájáról, ezért meghívta a fiatal fotográfust, Bartha Mátét, hogy töltsön az MAA otthonában pár napot. Ennek az együttműködésnek lett eredménye ez a fotósorozat.

Bartha végül egy héten át lakott az MAA házában. Közben nem csak összeismerkedett, de össze is barátkozott az ott élő fiatalokkal. Saját elmondása szerint a ház belső világából és a fiatalok látásmódjából inspirálva próbált elkészíteni egy olyan anyagot, ami ötvözi a spontán pillanatokat dokumentáló, illetve az ezen benyomások alapján megrendezett képeket.

A házban senki sem viseli azokat az álarcokat, amik a mi hétköznapjainkban megszokottak. Senki sem fontosabb a másiknál, nincs különös, szokatlan, zavaró, mert az önkifejezés és elfogadás olyan széles spektruma nyilvánul meg, hogy abban mindennek és mindenkinek helye van. Majd egyre inkább a saját viselkedésem figyelve azt tapasztaltam hogy sok olyan dolgot csinálok (csinálunk), amit más környezetben elnyomnék, az autizmussal élők között viszont ennek nem éreztem szükségét.

– meséli Bartha. A munka érdekes és fontos eredménye a Two Heads projekt megszületése, amivel a cél, hogy a későbbiekben további alkotókat vonjanak be az alapítvány munkájába, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az autizmusra.

A cikkben Bartha Máté fényképei alatt szereplő feliratok az MAA szakmai anyagaiból származnak.

photo_camera Az autizmus egy genetikai hátterű viselkedési zavar; ami az érzékelésben, szocializációban és a viselkedésben észlelhető különbségekben jelentkezik. Az autizmussal élő emberek esetében jelentkező sztereotip vagy bizarr viselkedések, a perceptuális alapú gondolkodás és a társadalmi elszigetelődés jelenségei, azok, amik miatt gyakran védett környezetre és segítségre van szükségük.
photo_camera A viselkedés zavar megítélésének kérdése rendkívül aktuális. A kifinomult mérési, kutatási eljárások a szakmai eredmények fejlődésével egyre inkább látszik, hogy nem egy elszigetelt, kis csoportot érint az autizmus. A növekvő statisztikai adatok jól mutatják, hogy sokkal inkább egy, a többségi társadalomra hatással levő valódi problémakörről van szó. Az autizmussal élők állapota rendkívül sokrétű. A spektrum egyik végén a napi szintű ellátásra szoruló, gyakran nem beszélő ’kenneri’, a másikon pedig a jól funkcionáló – a társadalomba bizonyos szintig beilleszkedni képes – ’aspergeri’ autizmussal élők találhatók.
photo_camera Magyarországon a hivatalos felmérések szerint kb. 25000 regisztrált, becslések szerint azonban megközelítőleg 100000 autizmussal élő ember él. Ez egy nagy társadalmi csoport, melynek joga és igénye van a teljes életre. Amelynek túl a fiziológiai igényeken biztosításán az önmegvalósítás és az önállóság felé való törekvés is része. Tehát értékteremtő munkára és szabadidős tevékenységekre is szükségük van.
photo_camera MAACRAFT program, azaz az intézményen belüli foglalkoztatás, melynek keretein belül autizmussal élő fiatalok készítenek kézműves termékeket: kosárfonás, szövés, textil újrahasznosítás. A programról bővebben a miskolciautista.blogspot.hu oldalon lehet olvasni.
photo_camera Hazánkban a specifikus ellátó szervezetek biztosítanak a sérült emberek számára védett környezetet, fejlesztési és foglalkoztatási lehetőségeket. Magyarországon a normalizációs folyamatok gyerekcipőben járnak; azonban vannak olyan projektek, amik alkalmasak lehetnek az autizmussal élők elfogadtatására.
photo_camera A Miskolci Autista Alapítványt 1992-ben a Miskolcon és környékén élő autizmussal élő fiatalok szülei hozták létre, hogy egy specifikus otthon létrehozásával a hiányos szociális ellátórendszerben addig csak sodródó autizmussal élő és értelmi fogyatékos fiatalok számára elhelyezést, teljes körű ellátást, szolgáltatást; képzési és foglalkoztatási lehetőséget nyújtsanak. Az alapítvány 1996-ban az országban elsők között nyitott meg Fogyatékosokat Ápoló Gondozó Otthont.

.

photo_camera A családi otthonban ötvenen kapnak bennlakásos ellátást, további tizenöt ember pedig a napközis programban vesz részt. Az ellátás mellett oktatás, foglalkoztatás és érdekvédelm szerepel az MAA szolgáltatási körében.
photo_camera Az otthonban folyó élet fontos alapeleme a szoros napirend.

.

photo_camera Az autizmus spektrumzavarral élő embereket mélyrehatóan megismerni nem könnyű feladat. Többek között a kommunikáció és a szociális interakció területein sérültek, így pont azok az eszközök nem állnak a rendelkezésükre, melyeket mi minden pillanatban használunk azért, hogy értsünk környezetünket és megértsenek minket.
photo_camera Ezért sok esetben a biztonságos visszavonulást választják. Az autizmussal élő embert szocializációs nehézségei miatt zárkózottnak képzeljük el, olyannak, aki kedveli a magányt. Ez egy tévedés. Az autizmussal élő embereknek jelentős része nagyon boldog, ha tekintetbe véve és alkalmazkodva az őket terhelő "eszköztelenséghez" megpróbálunk közeledni hozzájuk.
photo_camera 2010 óta a Mosoly Otthon Alapítvány számos kiemelkedően tehetséges autista alkotót fedezett fel és képzőművészek bevonásával felvállalta a művészek tehetséggondozását és vizuális fejlesztését. Azóta több mint 1000 műalkotás, három országos hírű kiállítás és négy nagy sikerű jótékonysági aukció jött létre, amik az autizmussal élők életkörülményeinek jobbá tételét, és lakóotthonok fennmaradását szolgálják. A programról az autisticart.hu oldalon lehet többet olvasni.
photo_camera Az Autistic Art munkatársai, Tarr Hajnalka és Nagymáté Eszter, a művészetterápián részt vevő fiatalok társaságában.

A Dáridó Lajcsival című kép

...

barthamate_mma_15

photo_camera Madarász Dóra tájépítész a felügyelete mellett telepített terápiás kert tervrajzát tanulmányozza.
photo_camera Koltai Tamás, biológus, a fóliasátrak és melegházak felelőse. A Palánta projekt célja az autizmussal élők terápiás ellátásának, foglalkoztatásának bővítése fóliasátrak építésével; zöldségek, gyümölcsök melegházas termesztésével, illetve a MAA szakáldi gazdaságának fejlesztése az állatállomány bővítésével. Ezen túl a projekt célja a specifikus ellátás magasabb szinte való emelése egy terápiás kert építésével.
photo_camera A megtermesztett zöldségeket, gyümölcsöket, a tojást, a húsféléket és a tejet az alapítvány konyháján használják fel. Itt oldják meg az otthonban lakók és a dolgozók étkeztetése mellett az ételkihordást kapók ellátását is

barthamate_mma_19

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bartha Máté további fényképeit itt lehet megtekinteni, a Miskolci Autista Alapítványról többet pedig honlapjukról lehet megtudni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.