Ha az amerikai kormányon múlik, az NSA továbbra is azt csinálhat majd, amit akar

külföld
2013 december 19., 06:29

Az NSA felügyeletét némileg szigorítaná, de a lényegen nem változtatna az az ötfős független szakértői testület, amit Barack Obama amerikai elnök kért fel a mindenkit mindenhol megfigyelő amerikai titkosszolgálat tevékenységének felülvizsgálatára.

"Ellenségeink komplex kommunikációs technológiákat használnak, így az NSA lenyűgöző képességeivel és tehetséges csapatával továbbra is nélkülözhetetlen nemzetünk és szövetségeseink védelmében" - állapították meg, és ebből már gondolhatják, hogy mire jutottak.

A testület szerdán 46 pontban, háromszáz oldalon foglalta össze javaslatait. Ezek papíron még jól is hangzanak, de a lényegen, a tömeges megfigyelésen semmit sem változtatnának. Nézzük:

  • A javaslat szerint az NSA továbbra is korlátlanul gyűjthetne adatokat bárkiről, csak az adatok tárolását kéne kiszervezni.
  • Az így már nem az NSA szerverein tárolt adatok között bírói engedéllyel kutathatnának a kémek.
  • A politikának nagyobb beleszólást kell kapnia abba, hogy hogyan és miért kémkedhessen az NSA baráti országok vezetői után.

Ezek a javaslatok viszonylag korlátozottak - ahogy a testület egyik tagja, Mike Morell volt CIA-főnök fogalmazott: egyáltalán nem szerelik le az NSA-t - és egyáltalán nem válaszolnak a legfőbb problémára. Hétfőn egy szövetségi bíróság köztes ítéletében megállapította, hogy a tömeges adatgyűjtés - amit a szakértői testület javaslata alapján a jövőben is folytathatnának - ellentétes az amerikai alkotmány 4. kiegészítésével. Az ítéletben azt is kimondták, hogy a kormányzat és az NSA semmilyen bizonyítékot nem adott arra, hogy a tömeges adatgyűjtésnek amúgy bármi értelme volna. Vagyis bizonyíthatóan egyetlen terrortámadást sem akadályoztak meg azzal, hogy tízmillió számra gyűjtenek adatokat amerikaiakról. (Via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.