Ugandában egy életre rács mögé kerülhetnek a melegek

külföld
2013 december 20., 16:26
comments 13

Uganda elfogadott egy homoszexuálisok ellen irányuló törvénytervezetet, ami alapján a „sorozatos bűnelkövetők” akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

A javaslatot először 2010-ben terjesztették az ugandai parlament elé, és az eredeti változat szerint halálbüntetést is kiszabhattak volna arra, akit homoszexualitás miatt bűnösnek találnak. A törvénytervezetet elítélte a nemzetközi közösség, Barack Obama egyenesen szégyenletesnek nevezte.

Bár a halálbüntetésre vonatkozó passzust eltávolították az eredeti szövegből, a pénteken elfogadott javaslat életfogytiglani börtönnel is sújthatja a visszaesőket.

A tervezetet előterjesztő képviselő azzal indokolta a szigorú szabályozást, hogy a nyugati melegeket el kell rettenteni attól, hogy „ugandai gyerekeket toborozzanak életmódjuk átvételére”.

A homoszexualitás már korábban is illegális volt az afrikai országban egy, a gyarmati időszakból származó törvény alapján, ami bünteti a „természet rendjével ellentétes” szexuális cselekményeket.

Az ugandai társadalomban uralkodóak a homofób nézetek, bár az országban élő melegek az utóbbi években némi enyhülést tapasztaltak. Tavaly először rendezhettek melegfelvonulást, és több, az emberi jogok támogatására szervezett utcai megmozduláson is részt vehettek.

Egy ugandai homofób lelkész néhány éve óriásit menve csinált idiótát magából, amikor a homoszexuálisokról beszélt:

A homofóbia más afrikai országokban is erős: Nigériában bevezették a halálbüntetést a homoszexualitás megtorlására, Burundiban 2009-ben tiltották be az azonos neműek közti kapcsolatot, és Ruandában is terveztek hasonló intézkedést. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.