A könyvvizsgáló szerint tényleg ér 266 milliárdot a szuperszénes somogyi cég

Ahogy az korábban kiderült, a 3SZV Alternatív Energetikai, Műszén-kémiai Termékgyártó és Kutatás-fejlesztési Zrt.-nek hatalmas, 266 milliárdos alaptőkéje van, de ez fizikailag nem létezik, a cég tőkéje csak 500 ezer forint.

Az Origo utánajárt a cégnek, és kiderült, hogy egy rejtőzködő professzor, Szegvári Gyula vállalkozása, aki korábban kitalálta a szuperszént, az energiatermelés egy állítólagos új módját. A cég irataiból kiderül, hogy a 266 milliárd forintot az alapítók fizikailag nem tették be, a vagyont a szellemi tulajdonuk képviseli, amit üzleti potenciálként biztosítanak a vállalkozáshoz. Ezt egy könyvvizsgálónak kellett hitelesítenie.

„Higgye el nekem, hogy nem indokolatlanul lett akkora az alaptőke”

– ennyit mondott Gallai Lajos, az a kaposvári könyvvizsgáló, aki tavaly hitelesítette az apportálási ügyletet. Gallai arra is utalt, hogy Szegvárinak („a professzor úrnak”) nagy ívű, sok munkahelyet teremtő üzleti ötlete van, és

az ötlet Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter „ígéretét” is bírta.

Illusztráció

Gamás (ezen a településen a 3SZV székhelye) volt polgármestere, Jeszenszky János Gábor pedig korábban a Sonline-nak azt mondta: „Mezőgazdasági alapanyagok feldolgozásáról van szó, amelyhez egyfelől jelentős összegű önkormányzati ingatlant vásárolna a beruházó, másrészt az üzem foglalkoztatási lehetőségként is olyan mértékben meghatározhatja Gamás jövőjét, hogy szívesen áldozom rá a szabadidőmet.”

A 3SZV Zrt.-t tavaly májusban alapította három magánszemély, Szegvári Gyula, Papp András és Nagy László, de ma már csak Szegvárié a cég. Az Index azt írja, hogy Szegvári Gyula Lászlóé 266 ezer részvény, a többieké 1-1, és mivel minden részvény 1 millió forintot ér, Szegvári elvileg gazdagabb lenne Csányi Sándornál is.

A professzor lakcímén, Budapesten egy elhagyatott, gazzal benőtt ház áll, a szomszédok szerint 8 éve üresen.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.