A könyvvizsgáló szerint tényleg ér 266 milliárdot a szuperszénes somogyi cég

gazdaság
2013 december 21., 13:28
comments 12

Ahogy az korábban kiderült, a 3SZV Alternatív Energetikai, Műszén-kémiai Termékgyártó és Kutatás-fejlesztési Zrt.-nek hatalmas, 266 milliárdos alaptőkéje van, de ez fizikailag nem létezik, a cég tőkéje csak 500 ezer forint.

Az Origo utánajárt a cégnek, és kiderült, hogy egy rejtőzködő professzor, Szegvári Gyula vállalkozása, aki korábban kitalálta a szuperszént, az energiatermelés egy állítólagos új módját. A cég irataiból kiderül, hogy a 266 milliárd forintot az alapítók fizikailag nem tették be, a vagyont a szellemi tulajdonuk képviseli, amit üzleti potenciálként biztosítanak a vállalkozáshoz. Ezt egy könyvvizsgálónak kellett hitelesítenie.

„Higgye el nekem, hogy nem indokolatlanul lett akkora az alaptőke”

– ennyit mondott Gallai Lajos, az a kaposvári könyvvizsgáló, aki tavaly hitelesítette az apportálási ügyletet. Gallai arra is utalt, hogy Szegvárinak („a professzor úrnak”) nagy ívű, sok munkahelyet teremtő üzleti ötlete van, és

az ötlet Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter „ígéretét” is bírta.

photo_camera Illusztráció

Gamás (ezen a településen a 3SZV székhelye) volt polgármestere, Jeszenszky János Gábor pedig korábban a Sonline-nak azt mondta: „Mezőgazdasági alapanyagok feldolgozásáról van szó, amelyhez egyfelől jelentős összegű önkormányzati ingatlant vásárolna a beruházó, másrészt az üzem foglalkoztatási lehetőségként is olyan mértékben meghatározhatja Gamás jövőjét, hogy szívesen áldozom rá a szabadidőmet.”

A 3SZV Zrt.-t tavaly májusban alapította három magánszemély, Szegvári Gyula, Papp András és Nagy László, de ma már csak Szegvárié a cég. Az Index azt írja, hogy Szegvári Gyula Lászlóé 266 ezer részvény, a többieké 1-1, és mivel minden részvény 1 millió forintot ér, Szegvári elvileg gazdagabb lenne Csányi Sándornál is.

A professzor lakcímén, Budapesten egy elhagyatott, gazzal benőtt ház áll, a szomszédok szerint 8 éve üresen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.