Meghalt Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov

Kilencvennégy éves korában érte a halál Mihail Tyimofejevics Kalasnyikovot, aki egyedülálló találmányával, a róla elnevezett gépkarabéllyal számtalan jó és rossz ügy végére tett közvetve nagy, fekete pontot.

Kalasnyikov 2007-ben a gépkarabély első változatával, az AK-47-es 60. évfordulóján Moszkvában (Dima Korotajev/AFP)

A feltalálójáról és a gyártási évről (1947) AK-47-nek is nevezett, egyszerűségéről és megbízhatóságáról ismert fegyvert, illetve annak módosított változatait számtalan országban, így a Magyar Néphadseregnél is rendszeresítették (nálunk AMD néven futott).

A Kalasnyikov feltétlen előnye korabeli riválisaival szemben a viszonylagos karbantartás- és elakadásmentesség; másik előnye a nagy átütőerő, amit a kiképző tisztek előszeretettel demonstráltak döglött állatok csontjain és félig már rommá lőtt betonfalon. Bár az idő kicsit elszállt fölötte, afrikai országok felkelői és a farmjukon lövöldöző amerikai white trash elmebetegek máig előszeretettel hadonásznak a legendás fegyverrel, és nincs olyan tiszta érzésű rapper, aki legalább egy dalában meg ne említené az AK-47-est.

Putyin elnök és Kalasnyikov idén szeptemberben az izsevszki fegyvergyárban, ahol a feltaláló dolgozott és ahol december 23-án meghalt. (AFP)

Kalasnyikov 1919-ben született Szibériában, 17 testvére volt. Az AK-47-esből annak ellenére nem gazdagodott meg, hogy a szovjet állam nagyra tartotta munkáját. Egyszer azt mondta, jobban járt volna, ha a fűnyírót találja fel. Kalasnyikovot novemberben szállították kórházba belső vérzéssel, ott érte a halál.

 

Még többet innen tudhat meg a nagyszerű fegyverről.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.