Azt tudták, hogy a kutyák felismerik a gazdájuk arcát, de legjobban más kutyákat szeretnek nézegetni?

meghökkentő tudomány
2013 december 24., 06:21
comments 4
photo_camera Fotó: Franco Lautieri / Flickr

Jelentős áttörést ért el a kutyák arcfelismerésének kutatásában a helsinki egyetem Outi Vainio professzor vezette kutatói. Ötletes kísérlettel bizonyították, hogy a kutyák még képről is képesek felismerni a gazdájukat. Hogy ez így van, azt a kutyák szemmozgását követve állapították meg, így tudták mérni, hogy mire fókuszál az állat nézés közben.

A kutatók ismerős és ismeretlen emberekről és kutyákról mutogattak képeket az állatoknak. Amikor egy állat a saját gazdája képét látta, sokkal gyakrabban nézett direkt a kép szemébe, mint egyéb esetben. Az idegen arcoknál a kutyák nem voltak ennyire fixáltak, pillantásuk folyamatosan vándorolt az arc más pontjai felé.

De az is kiderült, hogy a kutyákat leginkább más kutyák érdeklik. Azok közül is elsősorban azok, amiket már ismernek. A vizsgálat szerint a kutyák legszívesebben egy másik, a való életben is ismert kutya arcképét szeretik nézni. Ezeket a képeket sokkal hosszabban vizslatták, mint az emberek arcképét - legyen szó idegenről vagy a gazdájukról.

Vainio professzor összefoglalója szerint:

"A kutyák sokkal gyakrabban fixálták tekintetüket ismerős arcokra és szemekre, mint ismeretlenekre. Vagyis, a kutyák az ismerős arcokat sokkal alaposabban tanulmányozzák. Az eredmények alapján a kutyák képesek felismerni az ismerős arcokat a fényképeken."

A kutatás részleteiről az Animal Cognition című szakfolyóiratban olvashat. (Via The Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.