Tízezrek halhattak meg egy hét alatt a dél-szudáni etnikai tisztogatásokban

külföld
2013 december 24., 14:02
comments 13

 

photo_camera AFP PHOTO/Tony KARUMBA

Incholdi?

A dél-szudáni főváros, Dzsuba utcáin razziázó dinka milíciák csak ennyit kérdeztek. Ez dinkául annyit tesz, mi a neved. Ha valaki nem tudott válaszolni, elhurcolták. Aki nem tud dinkául, az biztosan nuer. Ez a dinkák uralta fővárosban gyakorlatilag egyet jelent a halállal.

Hogy kik a dinkák és a nuerek, és miért ölik egymást, azt barátom, az országban PhD-kutatásait folytató Markó Ferenc írta meg, itt olvashatja.

Simon K., akivel a Guardian tudósítója - az országban tartózkodó kevés nyugati újságíró egyike - beszélgetett, nuer Dzsubából. Őt is begyűjtötték a dinka milicisták, és rá is lőttek. De ő túlélte.

Miután nem tudott felelni a kérdésre, egy rendőrörsre hurcolták. Ott már tömeg várta. "Összeszámoltuk magunkat, 252-en voltunk a szobában" - mesélte. Ekkor a dinkák bedugták fegyvereiket az ablakon, és tüzet nyitottak.

A vérengzés két napig tartott. A dinkák időről időre visszatértek, és újra lőttek, ha valaki megmozdult. Csak tucatnyian élték túl, Simon úgy, hogy holttestek alá temette magát. "Szörnyű volt. Két nap alatt a holttestek elég durván bűzleni kezdtek" - mesélte.

Polgárháború

Simon most már az ENSZ dzsubai központjában van. A bázist eredetileg humanitárius segélyek elosztására építették ki, de egy hét alatt a dzsubai nuerek utolsó menedéke lett. Tízezren húzzák meg itt magukat.

"Itt mindenki elvesztette valakijét. Láttuk, ahogy megölik lányainkat, fivéreinket, anyáinkat, csak mert nuerek vagyunk. Ez nekem már polgárháború" - mesélte a táborban Gatluak Kual.

A hivatalos statisztikák ezt cáfolni látszanak. A hivatalos statisztikák szerint összesen ötszáz halottja volt eddig az összecsapásoknak. De a hivatalos statisztikák annyit sem érnek, mint a papír, amire nyomtatták őket.

Ötszáz halottat egy dzsubai kórházban számoltak össze, hat nappal ezelőtt. A valós szám ezres, tízezres nagyságrendű lehet. Az ENSZ egyik veterán segélymunkása, akinek országszerte vannak megbízható forrásai több tízezerre becsli az egy hete tartó etnikai tisztogatások áldozatainak a számát.

Darabjaira hullott az ország

A dzsubai példa ugyanis ragadós. A többi dinka többségű városban is leszámolnak a nuerekkel, akik maguk is bosszúhadjáratot folytatnak a dinkák ellen. Az ország második legnagyobb városát a nuerek szállták meg, és ők ellenőrzik az olajban gazdag Unity államot is. Itt konkrét tankcsata zajlott a hadsereg nuer és dinka alakulatai között.

Vagyis az ország gyakorlatilag két részre szakadt, és az ellenséges területen rekedt népcsoportok végveszélybe kerültek. A Guardian riportjában még jónéhány, most már az ENSZ oltalmát élvező nuer mesélt a horrorisztikus gyilkosságokról. Arról, hogy hogyan kötöztek és gyilkoltak meg kamaszfiúkat, hogyan

hajtottak át tankkal egy egyéves csecsemőn,

hogyan fosztogatják a dinkák a főváros mára már kihalt, nuer negyedeit.

A beszámolók alapján egy biztosnak tűnik. Az attrocitásokból a hadsereg is alaposan kiveszi a részét, mindkét oldalon. Ennek ellenére hivatalosan tagadják, hogy bármi ilyesmi történt volna.

Az pedig valószínű, hogy Dél-Szudán nem fogja megélni harmadik születésnapját jövő július 9-én. (Via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.