Brutálisan megverték az egyik legismertebb kijevi újságírót

Jelenleg is műtik Tetyana Chornovolt, az egyik legismertebb újságírót, akit december 25-én vertek meg Kijev külvárosában.

)

A nő hazafelé tartott egy Gera nevű faluba, amikor útját állta egy autó. Nem tudott megfordulni, a bent ülő férfiak pedig kiszálltak, és durván összeverték.

Rendőrt sem tudott hívni, egy arrajáró hívta ki a hatóságokat. Kórházba vitték, ahol videó is készült róla. A felvételen azt mondja: "Jól vagyok."

A támadás előtt pár órával az újságíró blogján posztolt egy cikket egy házról, amely szerinte az ukrán belügyminiszter Vitaliy Zakharchenkóé.

Chornovol híres akcióival vált ismertté Ukrajna-szerte, de nem ez volt az első támadás ellene. Tavaly zöld festékkel öntötték, egy hónappal később egy hamis szórólapokat terítő provokátort leplezett le, de megverték. 2012-ben fényképeket készített Janukovics fényűző ingatlanában, a testőrök kísérték ki. Már Leonyid Kucsma idejében is aktív volt, akkor sínekhez láncolta magát az "Kucsmátlan Ukrajna" demonstrációsorozat keretében.

Viktor Janukovics közelményben ítélte el a támadást, ahogy a belügyminiszter is, bár ettől az ellenzéki tüntetők nem nyugodtak meg és a belügyminisztérium elé vonultak:

Ha vér folyik, megtorlás van!

Skandálták vagy háromszázan a belügyminisztérium előtt szerdán utalva arra, hogy bár a kormány szóban sok mindent megígér, a tüntetők és ellenzékiek elleni fellépés gyakran brutalitásba torkollik.

December 24-én egy harkovi ellenzéki szervezőt késeltek meg, négy szúrást ejtett rajta két ismeretlen férfi. Dimitrij Pylypets ezt maga mondta el, szerencséjére a járókelők megálltak és kórházba vitték.

A támadás mögött a EuroMaidan aktivistái a helyi polgármestert, Gennady Kernest sejtik. (KyivPost)

(A személyneveket néhol angol fonetikus átírásban használtam, sry.)