Jön a Nemzeti Tankönyvtanács, hogy ellenőrizzék az államosítás sikerességét

oktatás
2013 december 30., 14:38
comments 6

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendeletből újabb részletek derültek ki arról, hogyan tervezi a kormány a teljes piac bedöntését és átjátszását az állami szereplőknek.

Már a bevont szereplők nevei is elég beszédesek.

  • Az állami tankönyvfejlesztésért és -kiadásért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
  • a könyvtárellátásért a Könyvtárellátó Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
  • az ellátás és fejlesztés minőségének ellenőrzésért pedig a Nemzeti Tankönyvtanács

felel majd.

A "független, országos" tanács 13 tagból áll majd, hatot az oktatásért felelős miniszter jelöl ki, a testület további tagjait a vidékfejlesztésért felelős miniszter, a szak- és felnőttképzésért felelős miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Nemzeti Pedagógus Kar és az Országos Nemzetiségi Tanács delegálja. A tanács elnökét a tagok maguk közül választják meg, és a szakminiszter öt évre nevezi ki.

A tanács figyelemmel kíséri a nemzeti köznevelés tartalmi tantervi fejlesztési folyamatait, és elemzi az iskolák új és használt tankönyvekkel, pedagógus-kézikönyvekkel történő ellátásának helyzetét. A testület feladata  nyomon követni az iskolák számára rendelkezésre álló tankönyvkínálatot, éves tankönyvfejlesztési terv készítése és a tankönyvvé nyilvánítási eljárásban való részvétel is. (MTI)

Hogy miért ez az egész államosítás, és hogy miféle kommunista reflexek működhettek az ezt előterjesztő fideszes képviselők fejében, azt leginkább Hoffmann Rózsa elképesztő videójából lehet leszűrni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.