Jön a Nemzeti Tankönyvtanács, hogy ellenőrizzék az államosítás sikerességét

2013 december 30., hétfő 14:38
7

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendeletből újabb részletek derültek ki arról, hogyan tervezi a kormány a teljes piac bedöntését és átjátszását az állami szereplőknek.

Már a bevont szereplők nevei is elég beszédesek.

  • Az állami tankönyvfejlesztésért és -kiadásért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
  • a könyvtárellátásért a Könyvtárellátó Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
  • az ellátás és fejlesztés minőségének ellenőrzésért pedig a Nemzeti Tankönyvtanács

felel majd.

A "független, országos" tanács 13 tagból áll majd, hatot az oktatásért felelős miniszter jelöl ki, a testület további tagjait a vidékfejlesztésért felelős miniszter, a szak- és felnőttképzésért felelős miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Nemzeti Pedagógus Kar és az Országos Nemzetiségi Tanács delegálja. A tanács elnökét a tagok maguk közül választják meg, és a szakminiszter öt évre nevezi ki.

A tanács figyelemmel kíséri a nemzeti köznevelés tartalmi tantervi fejlesztési folyamatait, és elemzi az iskolák új és használt tankönyvekkel, pedagógus-kézikönyvekkel történő ellátásának helyzetét. A testület feladata  nyomon követni az iskolák számára rendelkezésre álló tankönyvkínálatot, éves tankönyvfejlesztési terv készítése és a tankönyvvé nyilvánítási eljárásban való részvétel is. (MTI)

Hogy miért ez az egész államosítás, és hogy miféle kommunista reflexek működhettek az ezt előterjesztő fideszes képviselők fejében, azt leginkább Hoffmann Rózsa elképesztő videójából lehet leszűrni.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt