A kormány egyeztetne a klinikák és az orvosi egyetemek szétválasztásáról

Egészségügy
2014 január 4., 7:14
comments 9

A kormány ügyeiben mindig meglepően jól tájékozott Magyar Nemzet információi szerint az Emmi egyeztetne a a gyógyítást végző klinikák felsőoktatási intézményekről való leválasztásáról. Az ötlet legutóbb ősszel merült fel, heves tiltakozást váltva ki az érintettekből.

A négy orvosképző egyetem klinikáit képviselő Egyetemi Klinikák Szövetsége (EKSZ) pár napja kiadott állásfoglalása szerint az esetleges leválasztást rendkívül kockázatosnak és a minőségi orvosképzést veszélyeztető elgondolásnak tartják.

A Magyar Nemzetnek a minisztérium annyit mondott, hogy a felsőoktatásért, valamint az egészségügyért felelős államtitkár egyeztetni fog a témában érintett felekkel.

Hasonló elképzelés már 2012-ben is előjött, akkor a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) is bírálta a tervet.

Magyarországon négy önálló orvostudományi egyetem működik, Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden. A MET közleményében akkor az állt, hogy ha ezeket szétszakítanák, valamelyik egységét leválasztanák róla, akkor működésképtelenné válnának, ami beláthatatlanul nagy tragédiát eredményezne.

A közleményben arról is írtak, hogy minden egyes orvostudományi-egészségtudományi egyetem az államilag finanszírozott orvostudományi kutatások központja. A hozzájuk tartozó régióban a progresszív betegellátásért felelős csúcsintézményként a kapcsolt oktatókórház hálózatával biztosítja az adott régióban élők igazságos betegellátását és az orvostanhallgatók, szakorvosok, valamint az egészségügyben dolgozó nem orvos diplomások teljes körű képzését.

Önálló orvostudományi-egészségtudományi egyetemek, egyetemi központok és a hozzájuk kapcsolt kórházi hálózat nélkül egyetlen országban sem biztosítható se az igazságos betegellátás, se a szükséges képzés

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt