Tömeges csalási lehetőséget talált a választási rendszerben a TASZ

A következő választáson bárkivel megeshet, hogy a szavazatszámláló bizottság közli vele, nem szavazhat, írja a TASZ. Jelenleg ugyanis személyazonosítás nélkül lehet névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket benyújtani a választási irodához a valasztas.hu weboldalon. Azaz, bárki bárkit átjelenthet egy másik választókerületbe, vagy felvetethet a nemzetiségi névjegyzékbe, megfosztva ezzel a pártlistás szavazás lehetőségétől.

Aki így jár, és ezzel csak a választás napján szembesül, jobb esetben csak egyéni jelöltre szavazhat. Rosszabb esetben egyáltalán nem.

A szabályozás szerint az interneten a választás napját megelőző péntek 16 óráig lehet nemzetiségi választópolgárként regisztrálni. Ha valakit az utolsó pillanatban jelentenek át, annak esélye sincs rá, hogy bármit tegyen ellene.

A TASZ ezért most felszólította a Nemzeti Választási Irodát a választási névjegyzékkel kapcsolatos kérelmezési eljárás átalakítására. (Via TASZ)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.