Pitiáner bosszúból elkövetett hídlezárásról szól az év eddigi legbotránya az Egyesült Államokban

külföld
2014 január 10., 08:27
comments 7

Egyre kellemetlenebb botrányba sodródik bele az egyik legnépszerűbb republikánus politikus, New Jersey állam kormányzója, Chris Christie.

Még tavaly szeptemberben zárták le hetekre a New Yorkba vezető, kétszintes George Washington-híd több sávját is, óriási dugókat okozva ezzel, és teljesen megbénítva a híd egyik oldalán fekvő Fort Lee városát.

Szerdán jutottak el olyan emailek a sajtóhoz, amik azt bizonyították, hogy a lezárás mögött Christe stábja állt, és így akartak bosszút állni azért, mert a kisváros demokrata polgármestere nem támogatta a kormányzót újraválasztási kampányában.

Az emailek tanulsága szerint Christie kabinetfőnökének helyettese, Bridget Anne Kelly írta azt a New York és New Jersey Kikötői Hatóság két Christie által delegált vezetőjének, hogy

itt az ideje egy kis közlekedési problémának Fort Lee-ben.

Miután az első hírek megjelentek az esetről, az egyik vezető, David Wildstein lemondott.

Christie az első sajtótájékoztatókon még tagadott mindent, és azzal vádolta a médiát, hogy rossz színben akarják feltüntetni. Aztán ahogy kerültek elő az újabb emailek, kénytelen volt változtatni álláspontján.

Jelenleg huszonnégy oldalnyi emailváltás érhető el arról, ahogy a három szereplő egymás között levelezik a szándékolt bosszúlezárásról, többek között olyan részletekkel, ahogy arról beszélnek, hogy ne reagáljanak a káosz miatt segítséget kérő polgármesternek.

Amikor a polgármester például arról panaszkodott, hogy a gyerekek nem tudnak eljutni az iskolába, az egyik levelező csak annyit írt a másiknak:

Gond, ha én most mosolygok?

A másik erre úgy válaszolt neki, hogy

ezek Buono szavazóinak gyerekei.

Barbara Buono Christe demokrata ellenfele volt a kormányzóválasztáson. Akit amúgy a republikánus hatalmas fölénnyel győzött le a demokrata többségű államban, ezért is érthetetlen, miért volt szükség egy ilyen kisstílű bosszúra.

Christe azóta felháborodásának adott hangot, hogy stábjának egyik tagja őt is átverte, és ennyire elfogadhatatlanul cselekedett. Persze ki is rúgták. Christie ezek után eluzazott Fort Lee városába, ahol bocsánatot kért Mark Sokolich polgármestertől.

A 2016-os republikánus elnökjelöltségre is nagyon esélyesnek gondolt Christie persze nem úszta meg ennyivel, a demokraták kampányt indítottak, amiben azt hangsúlyozták, hogy a kormányzó és a most kirúgott stábtag a középiskola óta jóban vannak, és hogy a botrányos eset 120 napja történt, mégsem történt semmi mindaddig, amíg a levelek ki nem szivárogtak.

A hídlezárás miatt nem csak gyerekek nem jutottak el iskolába, de a gyanúk szerint mentők is négy esetben késve érkeztek ki a helyszínre, és egy 91 éves nő halála kapcsán is felmerült, hogy a blokád miatt ért ki késve hozzá a segítség. Paul Fishman New Jersey-i szövetségi ügyész vizsgálatot indított az ügyben. (via LaTimes)

Az egész sztorit amúgy legjobban szokás szerint Jon Stewart foglalta össze a Daily Show-ban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.