Együtt a baloldali győzelmi szövetség

Tbg
POLITIKA
2014 január 14., 12:07
comments 221

Összeállt a baloldali lista, ennek apropóján tartott közös sajtótájékoztatót Mesterházy Attila (MSZP), Gyurcsány Ferenc (DK), Bajnai Gordon (Együtt 2014), Jávor Benedek (PM) és Fodor Gábor (Liberálisok).

photo_camera Balról balra: Bajnai, Mesterházy, Gyurcsány, Fodor (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A 2014-es választáson eredetileg egymás ellen, majd egymás mellett, de külön, végül együtt induló balliberális pártok vezetői megpróbálták hangsúlyozni, bár mindegyik szervezet megőrzi egyéniségét, a közös cél - a kormányváltás - most mindennél fontosabb.

  1. Mesterházy Attila
  2. Bajnai Gordon
  3. Gyurcsány Ferenc
  4. Fodor Gábor
  5. Szabó Tímea

Egészen furcsa volt egyébként látni az elmúlt másfél évben általában kettesével, pulóverben, konyhában, hol egymással bratyizó, hol egymást anyázó ötösfogatot együtt, öltönyben. Szabó Tímeát ezúttal Jávor Benedek helyettesítette, a listán 5-ként szereplő PM-s politikus külföldön volt ugyanis.

A sajtótájékoztatót a Képviselőházban tartották, mert Kövér szerint nem képviselők nem tarthatnak ilyen jellegű eseményt a Parlamentben.

A legerősebbet talán Mesterházy Attila mondta, aki egyedüliként ismételgette, hogy az ötösfogat nem más, mint a

győzelmi szövetség.

Mesterházy listavezetőként vállalja a felelősséget az összefogásért, a kampányért.

Nem lehet olyan gesztust tenni, ami árt a kormányváltásnak

- ezt már Bajnai Gordon (Együtt 2014) mondta olyan mosollyal, mintha most húzták volna elő a piperés dobozból. Később egy Gyurcsány Ferenc népszerűtlenségét firtató kérdésre azt válaszolta, ő és pártja, illetve a PM a "garancia a megújulásra".

A választás nem kívánságműsor

- fogalmazott Jávor Benedek (Párbeszéd Magyarországért), akinek vélhetően a legnagyobb arcvesztés jutott osztályrészül ezen a sajtótájékoztatón, hiszen az LMP-ből kivált PM a legtovább tartott ki amellett, hogy nem-nem-az-MSZP-vel-soha.

Jávor nem az első "nehéz döntésnek" nevezte, hogy miért szerepelnek pl. Gyurcsány Ferenccel vagy az MSZP elnökével egy listán.

A kormányváltás olyan politikai cél, amely feltétele minden más politikai célnak, fejtegette utalva arra, hogy a választás után majd nekiesnek végre annak a témának, amit az LMP alakulása óta hajtogatnak: fel kell tárni, mi vezetett Orbán Viktor kétharmados hatalmához, és mi okozta 2010 előtti csúfos kudarcokat.

Ezek után igazán mókás volt, ahogy a mindenkinél profibb nyilatkozónak tűnő Gyurcsány belemondta a kamera közepébe:

Ez az összefogás nem a múltról, hanem a jövőről szól.

Gyurcsány Ferenc a közös többség álláspontját kínálta fel mindenkinek, aki lát fantáziát a Győzelmi Szövetségben.

A közös álláspont néhány fontosabb pontja:

  • Orbán Viktor leváltása
  • A jogállamiság visszaállítása
  • Fékek és ellensúlyok visszaállítása
  • Liberálisabb gazdaságpolitika

A semmiből előrobbanó Liberálisok elnöke, Fodor Gábor a liberális értékek képviseletét hangsúlyozta, mint fogalmazott

Legyen egy olyan párt is, ami mellé jó szívvel odaállnak a liberálisok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.