Boldog szülinapot, Wikipédia! Ajándéknak összeszedtük életed 10 legkínosabb pillanatát

INTERNET
2014 január 15., 12:30

Az oldal, amivel minden házi feladat és prezentáció kezdődik, ma lett 13 éves.

A Wikipédia legizgalmasabb tulajdonsága, hogy szabadon, bárki által szerkeszthető. Pont ezért gyakran kérdéses a rajta található infók hitelessége. Világszerte 70-80 ezer önkéntes szerkesztő melózik azon, hogy a netes enciklopédia megbízhatósága a bőrkötéses társaihoz hasonló legyen.
De mi van akkor, amikor ezek a szerkesztők nem figyelnek egy pillanatra?

Az, ami az interneten mindig: jönnek a trollok.

A jeles nap alkalmából összeszedtük a legjobb wiki hackeket.

1. A kisember, aki hős akart lenni

Alan Mcilwraith elégedetlen volt önmagával. Telefonos ügyfélszolgálatban dolgozott, az anyjával lakott, ráadásul a munkahelyén folyton csicskáztatták alacsony termete miatt. Mivel az élete nem úgy alakult, ahogy szerette volna, kitalált egy másikat: ebayen rendelt néhány vaskeresztet és kikiáltotta magát háborús hősnek a Wikipédián.

És mi a legjobb az egészben? Bejött.

Sztárolta őt a helyi bulvárlap, sőt még be is csajozott. Hősünk már 21 teljes napot töltött dicsfényben, amikor élete újabb törésponthoz érkezett: a Wikipédia törölte a kamu profilt. A munkahelyéről kirúgták, a jegyese dobta, őt meg egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után pszichiáterek kezelték.

2. George Bush, a náci

A 2004-es elnöki kampány hajrájában a republikánus elnökjelölt, George Bush wiki oldalát zárolni kellett az el nem fogyó trollok miatt. Volt, aki Adolf Hitler fotóját töltötte fel Bush helyére.

Mivel a szócikkbe századszor már nem lehetett beleírni, hogy "dögölj meg te jobboldali geci", a tetején lévő "Ez egy védett lap." feliratot írták át erre: "Ez egy republikánusok által védett lap. Ha valódi sajtószabadságot akarsz, akkor ne szavazz Bushra."

3. Justin Bieber, a vandálkodó tinisereg, meg a gödörbe vágott hulla

Justin amellett, hogy hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet, magáénak tudhatja az egyik leginkább széttrollkodott wiki oldalt is. Rendszeresen köcsögözik őt az épp arra járók. De védelemben sincs hiány. A tinisztár rajongói hasonló lelkesedéssel szálltak rá különböző oldalakra, mint például Esperanza Spalding jazz énekes wikijére, aki 2011-ben elhorgászta a Grammy-t Bieber elől. Elkeseredésében egy Justin fan legszívesebben egy gödör aljára küldte volna meghalni Spaldingot.

4. Mit kell tudni a Caps Lockról?

"AZ INTERNETEN ÁLTALÁNOSAN ELFOGADOTT, HOGY AKI CSUPA NAGYBETŰKKEL KOMMUNIKÁL, AZ BUNKÓ. ÁLTALÁBAN AZ ÉLŐ NYELVBEN HASZNÁLT ÜVÖLTÖZÉS INTERNETES MEGFELELŐJE." - írta a Wikipédia, amíg a szerkesztők észre nem vették.

5. Dzsudzsák Balázs és a Wikipédia gyönyörű összjátéka

Pár éve nagy port kavart, amikor Dzsudzsák Balázs, az akkori magyar foci Messije, akarom mondani messiása a kimondhatatlan nevű dagesztáni futballklubba, a Makhachkalába igazolt. Sokak szerint csak a klub mögött álló orosz """üzletember""" pénzéért váltott Dzsudzsák, de a csapattársai névsorát végignézve könnyen rájöhetünk, hogy inkább az igazi szupersztárokkal való közös játék reményében utazott el a senkiföldjére. Sajnos azonban nem játszott együtt se Kövér Lászlóval, se Fluor Tomival, csupán az elkeseredett rajongók trollkodták szét a klub Wikipédia oldalát.

6. Olimar, a csodamacska

Gazdi és kiskedvenc között nagy barátságok szövődhetnek, bár az elég szokatlan, hogy valaki Wikipédia oldalt csináljon szőrös élettársának. Egy Ed Wild nevű arc nem akármilyen háttérsztorit talált ki cicusának, Olimarnak. A macsek hét éven keresztül érezhette magát TV-sztárnak, egy BBC-n futó gyermeksorozat főszereplőjeként. A történet szerint a cicának varázsereje volt, persze ez nem lehetséges, mert egy cicának nem lehet varázsereje. Wild két évadot is tervezett Olinak, végül pedig Twitteren vallott színt, hogy kamu volt az egész szócikk. Sorozat nincs, varázserő sincs. Cicus azért van.

8. Yuri Gadyukin, a keleti blokk kísérleti filmművészetének úttörője

A Leningrádban született művész első alkotása, az "Amerre a kombájnok járnak" a szovjet realista filmművészet legsikeresebb darabja.
Lett volna, ha egyáltalán létezne ilyen film.
A Wikipédián 3 évet és 7 hónapot bírt ki a fiktív rendező életműve, aki a traktoros eposz mellett elkészítette a Godot-ra várva eszperantó feldolgozását is. Plusz pont jár azért, mert a kamu életrajzhoz készült egy kamu bukaresti filmfesztivál is, ráadásul ez két hónappal tovább volt elérhető.

9. Goebbels harsonája

photo_camera ezt mi csináltuk!

A náci Németország propagandaminiszteréhez sok valódi baromság köthető, de a Berlini Filharmonikusokból szervezett “Birodalmi Harsonaosztag” kamu. A II. Világháború elég sokat rágott téma, épp ezért hatalmas trollsiker, hogy a szócikk tovább bírta, mint Hitler a bunkert: öt év és két hónap telt el, mire törölték.

+1. A hello90-esek Wikipédia puccsa

photo_camera “Erről a lapról egy szerkesztő törlési megbeszélést kezdeményezett, mert úgy találta, hogy nem való a Wikipédiába (például azért, mert a tárgya nem eléggé nevezetes).”

Mi sem bírtunk magunkkal, csináltunk egy saját oldalt. Sajnos azonnal rászálltak a szerkesztők, szerintük túl reklámízű lett a lap. De hát mit írjunk magunkról, ha egyszer tényleg “a kispolgári internet felrobbantására” készülünk? :((

+UPDATE

MolnarErik kommentben szólt, hogy kimaradt egy jó sztori. Köszönjük, megírtuk.

A legutóbbi magyar választások után minden minisztériumi honlapon megjelent egy üzenet, hogy arculatváltás lesz. Ezt a kormány kommunikációs szakemberei egy OMG című közleménnyel jelentették be, ami már önmagában WTF. Ahelyett, hogy elmagyarázták volna mit jelent a cím - kirakták ezt a wiki linket.
Hiba volt: az "Oh, My God" szócikkből, hamar "Orbán Majrézik Gyurcsánytól" lett, és végül George Bush oldalához hasonlóan ezt is zárolni kellett.

A cikk felét Vörös István írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.