FAZ: Andor László egy udvaribolond

eu
2014 január 15., 19:37
comments 16

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a mai számában Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztost és munkáját elemezte.

A lap szerint a szociálturizmus vitájában Andor László provokátor, de inkább udvari bolond, semmint központi figura. Amit eddig a németek, a britek és a hollandok megnyugtatására előadott, az csak jogi helyzet tisztázása volt.

Hétfői, brüsszeli beszédére is igaz ez, ami egy technokrata és nem egy politikus megnyilvánulása volt. A lap szerint

Andor nem érti, hogy a véleményét a lehetetlen helyzetbe került német városok úgy fogják fel: az Európai Bizottságtól nem várható épkézláb javaslat az ügyben, hogy mit tegyenek a bevándorlókkal.

A leginkább gazdasági területen dolgozó közgazdász 1998-ban az MSZP mellett kötelezte el magát, de nem került a magyar politika élvonalába. Sokszor képviselt outsider-álláspontot, ami megnehezítette, hogy rugalmasan lépjen fel. A FAZ azt írja, hogy Andor biztosi kinevezése engedménynek számított a szocialisták balszárnya részére, de amióta az Orbán-kormány hatalomra került, Andor Magyarországon politikailag elszigetelődött.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

Andor az  Európai Bizottságban Keynes híveként jelenik meg. A lap szerint azért beszélhet, mert Németország provokálásával José Manuel Barroso elnök igyekszik valamennyire védekezésre kényszeríteni a berlini vezetést. A másik oldal persze látja, hogy Andor csak korlátozottan beszél a testület nevében, merthogy valójában nem szólhat bele a lényegi dolgokba.

A szociális turizmussal kapcsolatban viszont olyasvalakire lenne szükség, aki vállalja a politikai felelősséget. A FAZ azt írja:

De már az is sokat segítene, ha Andor azt a benyomást tudná kelteni, hogy komolyan veszi a települések gondjait.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt