https://444.hu/assets/gal_istvanne_jolcsi_3_A.jpg

Az agyamat fejleszti a videózás

életmód
2014 január 17., 09:17
comments 25
  • Gál Istvánné jókedvű, aktív budai nyugdíjas, aki 2010 óta készít videókat a Youtube-ra.
  • Ezeken utánozhatatlan lelkesedéssel mesél életének minden pillanatáról a tuják növekedésétől a maradék sült hús felhasználásán át az autószervizig.
  • Magától tanult meg vágni és képet szerkeszteni.
  • Egy időben a kereskedelmi média is felkapta.
  • Őt viszont nem a siker érdekli, hanem az, hogy a szereplőknek örömet szerezzen a videókkal.

Gál Istvánné, vagy ahogy üzeneteit rendszeresen aláírja, Jolcsi néni videóit nézni gyakorlott internetezőnek egészen valószínűtlen élmény. Amikor az internet minden sarkából a paródia iróniája, az irónia paródiája, manipulatív hazugságok és gátlástalan trollok bújnak elő, első látásra egészen zavarbaejtő egy kedves asszony csatornája, akinek videóiból sugárzik a lelkesedés egyrészt az élet egyszerű dolgai, másrészt a videózás iránt.

Ez pedig mintha az internet szívét is meglágyította volna. Videói alatt gyakorlatilag csak kedves, illedelmes és támogató hozzászólásokat lehet olvasni. Ezekre mind lelkiismeretesen válaszol is. És nem azért, mert senki sem ismeri: szerepelt már videója a Subbán, meghívták a TV2-be és a Music Fm adásába is.

Tuják és sült hús

Mivel foglalkozik a videókban? Például a kerti munkákkal:

Az autós kalandokkal:

Vagy éppen azzal, hogyan lehet felhasználni a maradék sült húst.

Gál Istvánné Budán, a XI. kerületben él. Nem az otthonában találkoztunk, de küldött képeket onnan is. Biztos voltam abban, hogy most is egy videón dolgozik, ezért rögtön ez volt az első kérdésem.

“Nem készítek most semmit. Ha spontán jön valami ötlet, amit érdemes megcsinálni, akkor készítek újat.”

Sose használt számítógépet

Így rátérünk arra, hogyan kezdődött nála a videóblogolás.

“1996-ban vettünk először videókamerát. Mindent felvettünk nagykazettára. Megörökítettük az építkezést, a festést, a ház körüli munkákat. Ezeket máig vissza szoktuk nézni a férjemmel.”

Ezt leszámítva semmilyen videós múltja nincs. Gál Istvánné gyártmányszerkesztőként dolgozott a Ganznál. Számítógépet sem használt soha, egészen addig, amíg a kétezres években nem kapott egyet. Onnantól kezdve megváltozott minden.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

“A férjem azt mondta, neked jó volna egy számítógép, mert szeretsz naplót vezetni és irogatni.” Ennél azonban sokkal többre használta a gépet. Az egyhetes ingyenes tanfolyamon megtanulta az alapokat, és az unokatestvére segített neki a beállításokban. “Mindent felírogattam, hogy-mint kell csinálni” - meséli.

Szorgalmas magántanuló

A géphez kapott egy filmszerkesztő programot is, aminek használatát már teljesen magától tanulta meg.

“Eleinte fogalmam sem volt, mit kell csinálni, eltelt egy kis idő, mire rájöttem. Angolul volt, vettem szótárat, szótárazgattam, próbáltam angolul is tanulni, de rosszul hallok, ezért nem ment. Aztán felfedeztem, hogy van magyar leírás.”

Amikor asztali gépe helyett kapott egy laptopot, a Windows XP-t már egyedül telepítette. 2010-ben pedig létrehozta Youtube-csatornáját. Eredetileg egy születésnapi ajándék miatt.

“A barátaimat kis videókkal szoktam felköszönten születésnapjukon. Akkor épp egy osztálytársnőmnek készítettem egyet, aki nem tudta megnézni, mert nem volt lejátszója, csak internete. Gondoltam, ráteszem a Youtube-ra.”

Baráti videóktól a Subbáig

Akkor még nem nagyon ismerte ezt az oldalt, de elkezdett videókat feltölteni a ház felújításáról, vagy a Ganz-találkozókról. Eleinte ismerőseinek küldte el ezeket.

photo_camera Gál Istvánné saját képe otthonából

Az áttörést az hozta meg, amikor 2012-ben a Subba kitette egy videóját autóvásárlásukról.

“Egészen el voltam szörnyülködve, hogy miket írtak a kommentelők. Voltak trágár megjegyzések, és volt, aki azt írta, hogy nézd már az öregeket, milyen jó nekik, még autót is vesznek. Megírtam neki, hogy ne ítélkezzen, mi mindent magunk csinálunk, az összegyűjtött pénzből vettük a kocsit.”

Zavarta, hogy ilyeneket írtak, kérdezem.

“Tulajdonképpen nem. Nem tetszhet mindenkinek, amit csinálok.”

Nem a nézettség a lényeg

Azóta viszont szinte már csak kedves dicséretek vannak az oldalon. Jolcsi néni pedig nem haragszik a Subbára sem, még egy köszönővideót is készített nekik. Ekkoriban érezhetően megnőtt iránta az érdeklődés, ekkor szerepelt a TV2-ben és a Music FM-en is (mindkét látogatásról készített videófelvételt).  Az utcán ugyan még nem ismerte fel senki, de egyszer kapott már egy levelet arról, hogy valaki látta a buszon. Erről az esetről viszont kiderült, hogy összekeverték valakivel.

Azt ugyan meg szokta nézni, hányan nézik meg a videóit, de nem a nézettségért csinálja. Annak örül, ha például egy barátja, akinek születésnapi videót készít, boldog ettől, vagy ha az autószervizben, illetve a hallásközpontban, aminek gondozottja, megköszönik a munkáját.

Vegyél fel mindent, majd én megvágom!

Mostanában a 3D-s kamerák iránt lelkesedik. Olvasott ezekről, és el is indult egy versenyen, ahol ilyet lehet nyerni. Egyébként is mindig tanul valamit, most éppen photoshopban fejleszti magát. És nagyon szereti vágni a videókat.

“Mindig azt mondom a férjemnek, vegyél csak fel mindent, majd én kivágom, ami nem kell.”

A főzős videóknál férje kezelte a kamerát. Egyébként ő maga szokta ezt is. Mindez amellett, hogy jó szórakozás, Gál Istvánné szerint az agyát is fejleszti. Rejtvényeket is szeret fejteni, de a photoshop és a vágóprogram azét ennél is érdekesebb szellemi kihívás.

gal_istvanne_jolcsi

És mit szeret csinálni egyébként?

“Főzök, mosok, vasalok, és megvarrom, ami kell.” Férjével ketten élnek együtt, akivel 48 évesen házasodtak össze, gyerekeik pedig nincsenek.

“Kezdje el mindenki bátran, és ne bizonytalanodjanak el, ha nem sikerül minden az elején. Az időseknek is érdemes. Lehet, hogy nagy filmeket nem fognak már csinálni, de azért jó időtöltés”

- javasolja a kezdő videóbloggereknek.

Ha már ennyire gyakorlott a közösségi médiában, megkérdezem tőle, hogy ismeri-e az Instagramot. Nem ismeri, mire próbálom esetlenül elmagyarázni (“olyan, mint a Youtube, csak fényképekkel”), ez pedig láthatóan felkelti az érdeklődését. Megkér, hogy írjam fel az oldal címét. Megnézi magának azt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.