Oracle GX1: a golfütő, ami embert ölt

történetek
2014 január 19., 12:49
comments 19
  • Caleb Hannan, a Grantland újságírója szabadidejében sokat golfozik.
  • Mikor egy újfajta ütő jelent meg a piacon, megpróbált utánajárni, hogy ki készítette.
  • A dologból hét hónapon át tartó nyomozás kerekedett, előbb kalandregénybe, később drámába illő fordulatokkal.

Caleb Hannan nem sportújságíró, de szabadidejében sokat golfozik. Tavaly áprilisban egyik éjjel éppen a golftudását próbálta tuningolni azzal, hogy golfról szóló videókat nézett a Youtube-on. Akkor hallotta először Dr. Essay Anne Vanderbilt nevét. A nő hét hónappal később meghalt. Sokak szerint miatta.

Az új csodaütő, az Oracle GX1

golfuto

Minden sportágban elég nagy a jelentősége, hogy a sportolók milyen eszközöket használnak. Hogy milyen a futó cipője, az úszó sapkája, a pályán guruló labda.

A fejlesztésekkel elérhető jobb eredményen túl ebben irgalmatlan nagy üzlet van. Ha valami beválik, és elkezdik használni a profi játékosok, akkor azzal hirtelen dollármilliókat lehet keresni.

A golf ilyen értelemben nagyon is technikai sport. Sokféle felszerelést lehet hozzá venni. Főleg ütőket. Az ütőpiac órási, és néhány igazán nagy cég uralja. Olyan sportszergyártó óriások, mint például az Adidas. A kisebb, független vállalkozások nagyon ritkán tudnak megkapaszkodni.

Ezért is volt olyan érdekes az egyik videó, amit Hannan 2013 áprilisában látott.

A felvételen egy Gary McCord nevű, golffal foglalkozó televíziós újságíró beszélt, akinek a szavára a szcénában nagyon sokat adnak.

McCord egy teljesen újfajta golfütőről és annak feltalálójáról magyarázott a videón.

Arról, hogy egy bizonyos Essay Anne Vanderbilt, azaz Dr. V. a feje tetejére fogja állítani az egész golfvilágot. Kidolgozott ugyanis egy forradalmi ütőt, ami szakít minden hagyománnyal, és amivel sokkal jobb eredményeket lehet elérni, mint a régi modellekkel.

Egyáltalán nem értem a háttérben meghúzódó fizikát, de a lényeg, hogy Dr. V ütője, az Oracle GX1 épp az ellenkező elven működik, mint bármilyen más putter.

Egy rejtélyes tudós, aki kb. újra feltalálja az egész sportágat, és garázscégével nekimegy az óriásoknak. Hannan érezte, hogy ebben a történetben van egy jó cikk.

Lopakodó bombázó után zseniális golfütő

Mint minden normális újságíró, első lépésben rákeresett a nő nevére, kibogarászta a cégét, a Yar Golfot.

Hannan kapcsolatba lépett a videón szereplő  tévéssel, Gary McCorddal, aki nagyon segítőkésznek bizonyult.

Elmesélte, hogy Essay Anne Vanderbilt különleges figura, aki a világ egyik legjobb egyetemén, az MIT-n tanult repülőmérnöknek, dolgozott a Pentagonnak a B-2 lopakodóbombázó megépítésén, és mindenkit ismer Washingtonban. A nagy amerikai iparmágnás, Cornelius Vanderbilt leszármazottja. Egyébként pedig élénk vörös hajú, 190 centi magas, gyönyörű nő.

A tévés megígérte, hogy összehozza Hannan-t a Vanderbilttel, aki csak Dokiként és Dr. V-ként emlegetett.

Elég furcsa volt a hangja

Nem sokkal később össze is jött a telefoninterjú a Doki és az újságíró között.

Kiderült, hogy Vanderbiltnek korábban fogalma sem volt a golfról, míg egyszer véletlenül meg nem hallotta két golfozó beszélgetését egy country clubban. Azt mondta, akkor kezdett el gondolkozni az új ütőn, mikor rájött, hogy a régi modelleket teljesen hibás elvek szerint készítik.

Az is kiderült, hogy cégének a Yar Golfnak irodáiba kilenc alakommal próbáltak betörni. hogy ellopják a csodaütő titkát. Mert a nagy cégek nem bírják elviselni, hogy egy nő jobban ért a golfhoz (vagy legalább is a golf mögötti fizikához), mint ők.

Hannan a beszélgetések alatt még egy dolgot írt fel a jegyzetfüzetébe. Essay Anne Vanderbiltnek furán mély hangja volt. Azt mondta, hogy egy autóbalesetben sérültek meg a hangszálai.

Ha valamiről elhisszük, hogy jó, akkor az is

A placebó hatás nem csak a gyógyszereknél működik. A Virginia Egyetem pszichológia szakán 2011-ben végeztek egy kísérletet, amiben golfütőket adtak két csoportnak. Az egyiknek nem mondtak semmit az ütőkről, a másik csoport tagjainak viszont azt, hogy az ütőket a világ legjobb golfozói használták. Kiderült, hogy azok, akik úgy tudták, hogy profi eszközöket használnak jobban játszottak, mint azok, akik azt hitték, hogy átlagosak az ütőik.

A Doki ütőjét, az Oracle GX1-et azután kapták fel igazán, hogy egy Aaron Baddeley nevű profi golfjátékos használni kezdte őket.

Nem sokkal a telefoninterjú után Vanderbilt küldött egyet csodaütői közül Hannannak, aki néhány próba után teljesen beleszeretett.  Nem akart csak saját tapasztalataira hagyatkozni, profi golfosokat és edzőket keresett meg, és aki hallott már az új ütőről, az nagyon elismerően nyilatkozott róla.

A Grantland újságírója úgy érezte, hogy minden együtt van a nagy sztorihoz. Már csak a nő előéletével kapcsolatos dolgokat kellett ellenőriznie.

A történet igazán furcsa része csak itt kezdődött el.

Amit nem lehet bizonyítani

Az első dolog, amit Hannan csekkolni akart, az a Doki lopakodóval kapcsolatos munkája volt. Mégiscsak olyan jó sztori, hogy egy golfütő szintű banális dologban is van egy kis haditechnika.

Elég hamar kiderült, hogy a Pentagon nem tud információt adni a nőről. Ez önmagában még nem volt érthetetlen, van olyan civil kutató, aki egy életre titoktartási szerződést írt alá, és akinek közreműködéséről a hadsereg sem beszél.

Az viszont sokkal különösebb volt, hogy az MIT egyetemen sem hallottak dr. V-ről, ahol elvileg végzett. Sem sehol máshol nem hallottak róla 2000 előtt. Mintha nem is létezett volna.

Mivel azonban az ütő tényleg jól működött, Hannan meg volt győződve róla, hogy csak valami félreértésről van szó. Levelet írt Vanderbiltnek, és arra kérte, hogy próbálják meg tisztázni a dolgot. A nő dühős levélben elzárkózott mindenféle együttműködéstől.

Volt egy munkaügyi per

Hannan saját bevallása szerint még ezen a ponton is meg volt győződve róla, hogy lesz valami ésszerű magyarázat, és tovább nyomozott. Kiderítette, hogy Vanderbilt cégének, a Yar Golfnak jelentős tartozásai voltak, és egyszer már csődeljárás indult ellenük.

Kiderült, hogy a Doki valószínűleg leszbikus, mert hogy a Yar Golf igazgatója, egy Gerri Jordan nevű nő a felesége.

És aztán a kezébe került egy bírósági papír Gilbert városából. A dokumentumokból úgy tűnt, hogy 2006-ban a Doki itt dolgozott az önkormányzatnak. Többször összebalhézott a feletteseivel, emiatt kirúgták, ő pedig beperelte a várost a bíróságon.

Hannan megkereste Vanderbilt volt főnökét, egy Leland Frische nevű férfit.

Hosszan beszélgettek a perről. Közben Frische újra és újra megkérdezte Hannant, hogy találkozott-e valaha személyesen Vanderbilttel. Mert hogy az milyen sokat segítene az újságírónak kibogozni ezt a sztorit. A személyes találkozás. Hogy az milyen fontos lenne. Ha látná is Vanderbiltet, nem csak telefonon beszélne vele.

A találkozó végére kiderült, hogy a Dokival kapcsolatban szinte semmi sem volt igaz.

Például az sem, hogy mindig Essay Anne Vanderbiltnek hívták. Az sem, hogy egy baleset miatt mély a hangja. És az sem, hogy nő.

Stephen Krol, elvált, két gyermek apja

Az újságíró nyomozásából az derült ki, hogy Stephen Krol 1953-ban született Philadelphiában. Kétszer volt házas, és két gyereke van. Valószínűleg 2003-ban változtatta meg a nevét Essay Anne Vanderbiltre, és kezdett el nőként élni. Utána egy melegbárban dolgozott Washington államban. Nem sokkal később pedig feltalálta zseniális új golfütőjét.

Hannan hiába kereste Krol/Vandebilt családtagjait, egyikük sem akart beszélni vele.

Miután az új információkkal megkereste a hónapokkal korábban még segítőkész tévést, Gary McCordot, már ő is elhajtotta. Talált viszont egy nyugdíjas mérnököt, bizonyos Phil Kinney-t, aki 60 ezer dollárt (13 millió forintot) fektetett a Yar Golfba, és már hónapok óta hiába futott a pénze után. Ő az újságírótól tudta meg, hogy Vanderbilt csaló.

Aztán megpróbált újra kapcsolatba lépni a Dokival.

Erről nem írhat egy szót se!

Először Gerri Jordan, a Doki felesége jelentkezett vissza, és alkut ajánlott. Azt mondta, hogy egy ügyvéd jelenlétében bemutat neki bizonyítékokat, amikből egyértelműen kiderül, hogy Vanderbilt állításai a múltjával kapcsolatban igazak, de cserébe alá kell írnia egy titoktartási megállapodást.

Hannan ebbe nem ment bele.

Pár nappal később egy zavaros levelet kapott Vanderbilttől, aki azzal vádolta meg, hogy a konkurenciának dolgozik, hogy betört a számítógépébe, és onnan adatokat lopott el, hogy tönkre akarja őt és cégét, és hogyha bármit leír róla, akkor gyűlölet bűncselekményt követ el.

A felesége találta meg

Hannan október végén kapott egy hívást egy ismeretlen számról. Krol / Vandebilt egyik volt sógora kereste.

Eggyel kevesebb csaló mászkál a világon.

Ezt mondta a telefonba. Kiderült, hogy október 18-án, nem sokkal az utolsó email elküldése után Vanderbilt öngyilkos lett. Gyógyszereket szedett be, és egy zacskót húzott a fejére a hálószobájában. A felesége találta meg.

A Grantland pár napja hozta le a sztorit.

Azóta rengetegen vitatkoznak Amerikában, hogy Hannan hajszolta-e öngyilkosságba Vanderbiltet. Van, aki szerint senkinek semmi köze a nő előéletéhez, vagy ahhoz, hogy transzvesztita volt, különösen, hogy az ütője működik. Mások szerint csaló volt, aki átverte az embereket, és igenis közérdek fűződött hozzá, hogy Hannan leleplezze, ráadásul azelőtt lett öngyilkos, hogy egy sor megjelent volna róla.

Aki teheti, az olvassa végig angolul az eredeti cikket, érdemes.

(Grantland, Gawker, Verge, Wikipédia, innen-onnan)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.